Mikrofalówka - podgrzeje, ugotuje, upiecze...

2008-09-29 2:00

Mikrofalówka to pierwsza miłość każdego usamodzielniającego się kawalera. Zastąpi garnek, toster i piekarnik... Są tacy, co wstawiają do niej filiżankę z wodą na herbatę. Ale błędem byłoby traktowanie jej jedynie jako matki zastępczej. Najnowocześniejszymi funkcjami nie wzgardzą koneserzy sztuki kulinarnej. Sprawdź sam...

Mikrofalówka - podgrzeje, ugotuje, upiecze...
Autor: Mariusz Bykowski

Kuchenka mikrofalowa jest szybka. Mikrofale wprawiają cząsteczki potrawy w drganie, powodując błyskawiczne wytworzenie ciepła w jej wnętrzu.

Większość modeli ma funkcję termoobiegu, dzięki której przygotowanie potraw trwa jeszcze krócej. O kosmetykę, czyli opiekanie, dbają najczęściej dwie stalowe lub kwarcowe grzałki grilla.

Ostatnio na rynku pojawiły się również modele z możliwością gotowania na parze. To wznosi użytkowników mikrofali na najwyższy poziom doznań kulinarnych.

Proces przygotowywania potrawy - na przykład rozmrażanie, gotowanie na parze, podpiekanie - można uznać za nowy autorski program. Mikrofalówki standardowo maja też kilka programów automatycznych.

Pamiętajmy o tym, że liczy się rozmiar urządzenia. O ile kawaler zadowoli sie modelem o pojemności kilkunastu litrów, o tyle większej rodzinie przyda się nawet kuchenka mikrofalowa 30-litrowa.