Dekoracje wielkanocne: baranek z masy solnej

Baranek z masy solnej to doskonały pomysł na świąteczną dekorację. Na wielkanocnym stole zawsze można postawić cukrowego baranka kupionego w sklepie, ale ciekawszym pomysłem jest wykonanie go własnoręcznie. Sprawdź jak zrobić baranka z masy solnej. Mamy prostą instrukcję krok po kroku. Samodzielnie przygotowane dekoracje wielkanocne cieszą najbardziej!

Baranek wielkanocny z masy solnej
Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 5019
Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 5019
Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 5019
Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 5019

W zrób to sam pokazujemy jak zrobić baranka z masy solnej. Maluchy chętnie uczestniczą w przygotowaniach do świąt wielkanocnych, z radością więc razem z nami zabiorą się za robienie baranka z masy solnej. Takie dekoracje wielkanocne na pewno będą się wyróżniały na świątecznym stole. Pokazujemy jak zrobić na Wielkanoc baranki z masy solnej. Wystarczy kierować się naszą instrukcją i samodzielnie wykonacie baranka z masy solnej!

Baranek wielkanocny: materiały

Do wykonania baranka z masy solnej potrzebne nam będą: 

- szklanka mąki
- szklanka soli
- szklanka wody
- wałek do ciasta
- folia aluminiowa
- wyciskarka do czosnku
- papier do pieczenia
- lakier spray

Baranek wielkanocny z masy solnej: KROK PO KROKU

Sól i mąkę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu przez około 3 minuty, następnie dodajemy wodę. Do wymieszanych składników dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Z kawałków folii aluminiowej wykonujemy stelaż, wokół którego będziemy formować korpus baranka. Ciasto dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z pozostałej części lepimy drobne elementy. Rozwałkowane ciasto formujemy wokół przygotowanego stelaża, nadając figurce kształt siedzącego baranka. Do uformowanej głowy baranka dolepiamy uszy, zwilżając powierzchnię styku mokrym pędzelkiem. Za pomocą wykałaczki zaznaczamy w masie oczy i nozdrza baranka. Ciasto wyciskamy przez wyciskarkę do czosnku, w ten sposób powstanie owcze runo. Cieniutkie ruloniki ciasta o centymetrowej długości odcinamy wykałaczką i przylepiamy do grzbietu figurki. Figurkę ułożoną na papierze do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 75°stopni. Zostawiamy uchylone drzwiczki przez pierwsze półtorej godziny, aby figurka wyschła. Następnie stopniowo zwiększamy temperaturę do 200°stopni i czekamy aż baranek się zarumieni.

Ocena: 0
Tekst: wykonanie: Edyta Moes Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY