O dobroczynnym wpływie ziół na nasze zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Regulują trawienie, zapobiegają chorobom, łagodzą stres, poprawiają sen. W kuchni służą nam do wykańczania dań, nadając im smak i zapach. Wywary ziołowe również chronią przed chorobami i pozwalają wyeliminować chemiczne środki. Woń ziół przydaje się nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i w ogrodzie, gdzie posadzone obok innych roślin chronią je przed szkodnikami.

Zioła w kuchni: idealne rośliny na południowy balkon

Zioła mogą być uprawiane w pojedynczych pojemnikach, donicach i skrzynkach. Świetnie sprawdzają się jako kompozycje z kilku rodzai roślin. Idealnym połączeniem nie tylko w kuchni jest posadzenie bazylii obok pomidorów. Mięta pieprzowa pięknie będzie rozrastać się między kwiatami, chroniąc je przed mszycami. Podobnie zadziała koper wysiany między marchwią czy ogórkami.