Apartament na poddaszu o powierzchni 140m² to dwa piętra funkcjonalnego minimalizmu. Wyposażenie wnętrza stanowi mieszanka elementów estetyki skandynawskiej z francuską klasyką. Świadoma rezygnacja ze zbędnych dekoracji podkreśla charakter zastosowanych materiałów: bielonej deski podłogowej, kamienia naturalnego z którego wykonano blaty, przesuwnych tafli szklanych.

Aranżacja apartamentu na poddaszu: "szklany dom"

Dolny poziom mieszkania tworzą otwarte, przenikające się wzajemnie przestrzenie holu, gabinetu, salonu z aneksem kuchennym. Strefa dzienna we wnętrzu apartamentu na poddaszu jest bardzo dobrze doświetlona, dzięki dużym oknom balkonowym w salonie, rozciągającym się na całej długości ściany. Pierwsze co zauważamy po wejściu do rozświetlonego apartamentu to okna z widokiem na dachy starego miasta, cała reszta miała być jedynie tego oprawą. W aranżacji projektant postawił na połączenie bieli, szarości i drewna, dzięki czemu powstałe wnętrze ma charakter ponadczasowy. W salonie główną rolę gra duża, szafa sofa. Chociaż wybrany model jest narożnikowy, sofa nie została ustawiona pod ścianą, dzięki czemu strefa wejściowa do mieszkania została sprytnie oddzielona od dziennej. W drewnianej wnęce, naprzeciwko sofy, swoje miejsce znalazł telewizor. W centralnym punkcie mieszkania stanął okrągły, drewniany stół z miejscem do siedzenia dla 4 osób.

Zobacz też: Aranżacja wnętrza na poddaszu >>>

Aranżacja apartamentu na poddaszu: kuchnia pod skosem

Kuchnia została zaaranżowana pod skosami. Na szczególną uwagę zasługuje biała, wysoka zabudowa projektowana na wymiar, która została wpisana idealnie pod skosem. Dzięki temu trudna przestrzeń poddasza została w całości wykorzystana. Część kuchenna została zaplanowana w niezwykły sposób. Ciąg roboczy ma niestandardowy układ. Gładkie fronty bez uchwytów, błyszczący okap kuchenny, nowoczesne formy czy przeszklenia – wszystko to stanowi o nowoczesnym charakterze całego mieszkania. Na piętrze idea była podobna – cała przestrzeń strefy nocnej pozostała otwarta. Za przesuwnymi drzwiami ukrywają się łazienka, toaleta i garderoby. W roli barierki do schodów pojawiło się szkło.

Autor projektu: www.edytamalec.com