Płyty gazowe bez płomieni: kuchenny hit na miarę XXI wieku

 Płyty gazowe bez płomieni

Kuchnia XXI wieku, czyli gotowanie na gazie bez płomieni

Fot. mat. prasowe Solgaz

Gotowanie na gazie ma swoich zagorzałych fanów, ale do współczesnych kuchni coraz częściej wybiera się płyty indukcyjne. Tymczasem płyty gazowe bez płomieni stanowią idealny kompromis między nowoczesnym designem a zaletami tradycyjnej płyty gazowej. Sprawdź, jak działają takie nowoczesne kuchenki!

Płyty gazowe pozwalają gotować na prawdziwym ogniu – z wielostopniową regulacją płomienia. Wiele osób nie wyobraża sobie wręcz przejścia na kuchenki elektryczne, czyli nowoczesne płyty indukcyjne bądź ceramiczne. Kuchnie gazowe często wzbudzają jednak obawy w zakresie bezpieczeństwa. Co z tlenkiem węgla, który powstaje podczas spalania? Albo ze szczelnością instalacji czy ryzykiem poparzenia, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci? Płyty gazowe bez płomieni pozwalają zapomnieć o tych bolączkach.

Płyty gazowe bez płomieni: jak działają?

Płyty gazowe bez płomieni to jeden ze sztandarowych produktów polskiej marki Solgaz. Jak właściwie działają? Otóż palniki umieszczane są pod szkłem (konstrukcja gaz-pod-szkłem). Dzięki temu płyty gazowe bez płomieni wyglądają jak nowoczesne modele indukcyjne. Miłośnicy gotowania na gazie mogą więc śmiało korzystać z takich rozwiązań w kuchniach w stylu nowoczesnym i minimalistycznym. Co więcej, nie muszą kupować specjalnych naczyń – tak jak w przypadku kuchenek indukcyjnych.

Nie przegap: Styl minimalistyczny - inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ >>>

 Płyty gazowe bez płomieni

Nowoczesne płyty gazowe są energooszczędne, a poza tym pozwalają łatwiej zachować czystość w strefie gotowania

Fot. mat. prasowe Solgaz

Płyty gazowe bez płomieni: poznaj ich zalety

Specyficzna konstrukcja płyt gazowych bez płomieni przekłada się na mnóstwo zalet podczas codziennego użytkowania. Poza efektownym, nowoczesnym designem warto wymienić:

Bezpieczeństwo – i nie chodzi wyłącznie o brak otwartego płomienia. Płyty gazowe są zabezpieczone przed przypadkowym włączeniem (np. przez dzieci) czy przed wyciekiem gazu.

Duża oszczędność – do gotowania zużywa się aż 30-50% mniej gazu. Zamknięta konstrukcja o wiele lepiej wykorzystuje gaz (w tym jego trudnopalne składniki), który doskonale spala się w temperaturze aż do 800 st. C. Ciekawym rozwiązaniem jest także „darmowy palnik”, czyli miejsce, które podgrzewane jest za pomocą gorących spalin. W ten sposób ponownie można wykorzystać energię gazu.

Zdrowie i ekologia – dzięki zamkniętej konstrukcji do powietrza uchodzi znacznie mniej tlenku węgla. Nie czuć też charakterystycznego zapachu spalanego gazu.

Czyściej w kuchni – kolejny atut konstrukcji płyty gazowej bez płomienia. W kuchni powstaje znacznie mniej zabrudzeń i tłustych plam.

Zobacz też: Domowe porządki - dobry plan sprzątania >>>

Płyty gazowe XXI wieku

Płyty gazowe bez płomieni to niejedyne ciekawe rozwiązanie proponowane przez firmę Solgaz. W najnowszej ofercie znajdują się płyty gazowe, które… same gotują! Jak to możliwe? Wszystko dzięki elektronice i specjalnym czujnikom, które np. wyłączają kuchenkę, gdy temperatura dania za mocno się podniesie. Warto też zwrócić uwagę na nowoczesne elektrozawory, które mają aż 25 poziomów regulacji mocy.

Nowoczesna kuchnia: pomysły w GALERIACH ZDJĘĆ

Planujesz remont kuchni albo drobną metamorfozę? Poszukaj inspiracji w naszych galeriach zdjęć.

Minimalistyczna szara kuchnia
camera

Modna szara kuchnia w różnych stylach

LISTA ZAKUPÓW

Wzór płytek
camera

Czarno-biała kuchnia: modne i ponadczasowe aranżacje

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 5
Tekst: Daniel Działa Zdjęcia: mat. prasowe Solgaz

POLECANE ARTYKUŁY