Parowar pozwala przygotowywać potrawy bez użycia tłuszczu. Urządzenia do gotowania na parze sprzyja również oszczędności czasu w kuchni – wybierając bowiem parowar elektryczny z kilkoma półkami, możemy jednocześnie przygotować warzywa, ziemniaki i rybę lub mięso. Parowar działa błyskawicznie – zwykle jest gotowy do użycia w kilka chwil od włączenia. Jak jednak wybrać najlepszy, ergonomiczny model spośród tylu propozycji dostępnych na rynku?

Jak działa parowar?

Urządzenie do gotowania na parze składa się z pojemnika na wodę i półek. Do pojemnika wlewamy wodę, a na półkach układamy poszczególne składniki potrawy. Następnie podłączamy urządzenie do prądu, włączamy przycisk „start” i gotowe. Za około pół godziny możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. W tym samym czasie przygotujemy np. rybę, warzywa czy kaszę. Ważne jest to, że zapachy składników nie mieszają się, a co za tym idzie – warzywa nie przejdą aromatem ryby czy mięsa. Gotujemy oczywiście bez użycia tłuszczu – nic nie przywiera i nie przypala się.

..  Wolnowar i jego zalety >>>

Na co zwrócić uwagę przy wyborze parowaru?

Zanim podejmiemy decyzję o zakupie danego modelu, warto znać poszczególne parametry, które mogą okazać się istotne przy wyborze parowaru, np.:

  • moc i pojemność urządzenia,
  • liczba pojemników,
  • sposób uzupełniania wody,
  • materiał podstawy urządzenia.

Warto zdecydować się na takie urządzenie do gotowania na parze, które ma pojemniki z wyjmowanym dnem. Dzięki temu będzie można ugotować w nim większe kawałki mięsa, ryby czy brokułów, które nie zmieściłyby się w pojemnikach o standardowych wymiarach.

..  Co można ugotować w szybkowarze i czy warto go mieć? >>>

Dodatkowe funkcje parowarów, na które warto zwrócić uwagę

Dodatkowe funkcje nie rzutują na pracę urządzenia, ale mogą ułatwić korzystanie z niego. Do takich cech zalicza się np.: timer czy wskaźnik poziomu wody, który pozwala ocenić, czy w parowarze jest odpowiednia ilość wody.

Warto także pomyśleć o dodatkowym wyposażeniu, np. pojemnikach na sypkie produkty czy specjalnych kubeczkach do deserów. Godną uwagi funkcjonalnością są też specjalne tacki ociekowe, które umieszcza się na dnie pojemników. Zapobiega to przemieszczaniu się pary na niższe poziomy i mieszaniu się zapachów mięsa, warzyw czy ryby.

Jaką moc parowaru wybrać?

Moc urządzenia zależy od jego wielkości i liczby półek. Choć sprzęty tego typu mają moc nawet do 2000 W, warto wiedzieć, że parowar działa na maksymalnej mocy tylko na początku, a cały proces gotowania wiąże się z niskimi kosztami eksploatacji.

..  Dobry garnek do gotowania na parze, czyli jaki? >>>

Z jakich materiałów powinien składać się parowar?

Warto zwrócić uwagę nie tyle na wykonanie obudowy parowaru, ile jego pojemniki, które powinny składać się z tworzywa sztucznego o wysokiej odporności (albo stali nierdzewnej). Grzałka natomiast musi być wykonana ze stali nierdzewnej. Na rynku można znaleźć modele plastikowe, których cena jest co prawda niższa, ale decydując się na taki sprzęt, warto zdać sobie sprawę, że będzie bardziej awaryjny. W podstawie powinien też znaleźć się wskaźnik poziomu wody, który zminimalizuje ryzyko uszkodzenia sprzętu podczas gotowania.

Warto, aby urządzenie miało funkcję regulacji intensywności pary, która umożliwia zmniejszenie temperatury wody i co za tym idzie, wpływa na parametry pary. Udogodnienie to przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy planujemy często przyrządzać ryby – delikatne mięso źle znosi intensywną obróbkę termiczną.

Parowar w praktyce

Jak gotować na parze? Mięsa, ryby i warzywa ułóż na standardowych tackach. Do przygotowania ryżu lub kaszy przyda się natomiast specjalny pojemnik. Tak samo z jajkami czy deserami – warto, aby urządzenie miało dodatkowe pojemniki potrzebne do ich przygotowania.