Ekspresy ciśnieniowe to urządzenia, które parzy kawę już zmieloną albo mielą ją same (ekspres ciśnieniowy z młynkiem), mogą też korzystać ze specjalnych saszetek, większość z nich także spienia mleko. Wybór na rynku ekspresów ciśnieniowych jest ogromny: od prostych urządzeń po profesjonalne. Jaki kupić ekspres do kawy: oto nasz poradnik.

Grupa ekspresów ciśnieniowych jest niezwykle bogata m.in. względu na to, jakie ciśnienie wytwarzają. A warto wiedzieć, że jego wysokość ma wpływ na smak i aromat kawy oraz na czas pracy ekspresu. Dlatego też wyróżnia się ekspresy nisko- i wysokociśnieniowe.

Ekspres do kawy niskociśnieniowy

Ekspresy do kawy niskociśnieniowe, to takie, które wytwarzają ciśnienie od 2,5 do 4 barów, na zaparzenie kawy potrzebują ok. 3-4 minut i zależnie od pojemności można w nich przyrządzić kawę dla dwóch osób. Do grupy tych urządzeń można zaliczyć, np. tzw. kawiarki, które jeszcze do niedawna parzyły kawę na płycie kuchennej, a dziś są też w wersji elektrycznej. Wyglądem przypominają klepsydrę – do części dolnej wlewa się wodę, na pojemnik z nią nakręca się sitko ze zmieloną wcześniej kawą (ten element zakończony jest rurką) i wreszcie jest część górna z dziobkiem i pokrywką. Wrząca woda wytwarza parę, która przez wspomnianą rurkę podchodzi do góry przechodząc przez sitko z kawą i w formie naparu zbiera się w części górnej. Po przelaniu kawy do filiżanek, powinno się urządzenie rozkręcić, usunąć fusy, i całość umyć. Plusem kawiarek jest to, że nie zajmują dużo miejsca w kuchni, są łatwe w obsłudze i stosunkowo tanie. Niestety kawiarki, nie mają spieniacza do mleka.

Ekspres do kawy wysokociśnieniowe

Ekspresy do kawy wysokociśnieniowe (mowa o urządzeniach domowych), wytwarzają od 5 nawet do 18 barów. Specjaliści twierdzą, że dla prawdziwych koneserów kawy, takim progiem jest 10 barów. Na napar wystarczy poczekać zaledwie 30-40 sekund, dzięki czemu taka kawa zawiera też mniej kofeiny. Wśród tych urządzeń mamy:

  • Ekspresy ciśnieniowe kolbowe

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe, zwane też ręcznymi, ponieważ niektóre czynności musimy wykonać przy ich obsłudze ręcznie, w zasadzie wszystkie mają dyszę do spieniania mleka, a coraz więcej wyposażonych jest w młynek. Obsługa ekspresu ciśnieniowego kolbowego polega na tym, że do specjalnego zbiornika wlewa się wodę, a do zdejmowanej kolby z rączką oraz sitkiem sypiemy kawę (niektóre rodzaje ekpresów kolbowych wyposażone są dodatkowo tzw. adaptery, do których można włożyć kawę „zamkniętą” w saszetce). Kolby mają zazwyczaj regulowaną pojemność, dzięki czemu można zrobić kawę mocniejszą albo słabszą czy też małą albo dużą. Niektóre podają też parzoną kawę od razu do dwóch filiżanek. Jeśli ekspres kolbowy ma wbudowany młynek, to kolbę przykłada się w określone miejsce, naciska przycisk i zmielona porcja ziaren bezpośrednio do niej wpada. Wodę w zbiorniku podgrzewa specjalny grzałka i po osiągnięciu odpowiedniej temperatury (idealne espresso potrzebuje 95°C) pod wysokim ciśnieniem przechodzi przez sitko z kawą. Po zakończonej pracy, musimy kolbę zdjąć, nacisnąć guzik na jej spodzie i opróżnić z fusów. Wiele tego typu ekspresów cisnieniowych kolbowych ma w pojemniku na wodę specjalny filtr, który ją uzdatnia. Oczywiście od czasu do czasu (informację znajdziemy w instrukcji trzeba go wymienić).

  • Ekspresy ciśnieniowe kolbowe dźwigniowe

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe dźwigniowe – pracują podobnie, tyle że w tym drugim przypadku sami ustawiamy poziom ciśnienia, a napar uruchamiamy opuszczając dźwignię.
I jedne, i drugie informują o zakończonej pracy sygnałem świetlnym bądź dźwiękowym.

  • Ekspresy ciśnieniowe kapsułowe

Ekspresy ciśnieniowe do kawy kapsułkowe – przy nich na pewno się nie napracujemy, do pojemnika wlewamy wodę, a pod specjalną klapkę na górze urządzenia wkładamy kapsułkę z kawą, zamykamy i uruchamiamy urządzenie przyciskiem, minuta i kawa gotowa, a wykorzystana kapsułka wpada do specjalnego pojemnika. Co ciekawe takie kapsułki mogą mieć zarówno różną moc, jak i smak, np. są z nutą czekoladową czy waniliową. W pełni automatyczną obsługę, mają ekspresy ciśnieniowe kapsułkowe działające na kod kreskowy, każdy dysk ma kod specyficzny dla rodzaju kawy i na nim zapisane są wszelkie parametry dla espresso, cappuccino czy latte macchiato. Wystarczy włożyć kapsułkę i dysk, a następnie nacisnąć przycisk, a zintegrowany czytnik kodu kreskowego odszyfrowuje zapisane informacje i ekspres automatycznie dobierze ilość wody, temperaturę oraz czas parzenia, a więc kawa za każdym razem będzie miała dokładnie takie same proporcje. Kawa w kapsułkach nie jest narażona na zwietrzenie, gdyż są one zamknięte hermetycznie. Tyle, że najczęściej określone firmy produkujące takie ekspresy współpracują z konkretnymi producentami kawy, a więc zdani jesteśmy na ten sam gatunek kawy. Trzeba też pamiętać, by zużyte kapsułki regularnie wyrzucać, a pojemniki regularnie myć.

  •  Ekspresy ciśnieniowe automatyczne

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne – to już najwyższa ekspresowa półka, bo ekspres robi za nas wszystko – od zmielenia kawy (nawet 13 poziomów), przez dobór jej ilości, ilości wody, wybór temperatury, dodanie bądź nie spienionego mleka (każdy model ma spieniacz) – wystarczy wybrać (z panelu) albo wręcz zaprogramować interesującą nas opcję, co do smaku oraz ilości, jak i pory włączenia ekspresu, a potem tylko nacisnąć przycisk albo dotknąć konkretnego miejsca na panelu sterowania, bo mimo programów automatycznych, można wprowadzić własne preferencje i to dla wszystkich domowników. Ekspresy ciśnieniowe same też potrafią się czyścić. Mamy również pełną dowolność odnośnie rodzaju kawy – już zmielona, mielona przez młynek ekspresu czy kapsułkowa. I już po około 20-40 sekundach mamy gotowy napój.
Oczywiście stopień zautomatyzowania ekspresów ciśnieniowych bywa zróżnicowany, zależnie od ceny danego modelu. Większość ekspresów ciśnieniowych ma też wbudowany system odkamieniania, a jeśli nie, to informuje o konieczności jego przeprowadzenia. To ważne, gdyż urządzenia te, stale pracujące z wodą narażone są na osadzanie się tzw. kamienia, nawet mimo filtra. Zbagatelizowanie tej kwestii grozi uszkodzeniem ekspresu.

Kupujemy ekspres ciśnieniowy: warto wiedzieć

W sprzedaży są także ekspresy ciśnieniowe kombinowane, czyli w jednej obudowie przelewowy z często z wysokociśnieniowym kolbowym. Mają one dwa zbiorniki na wodę (dla każdego rodzaju) i jeden na kawę. W części przelewowej jest także płyta grzejna. W tych urządzeniach znajdziemy też dwa rodzaje filtrów (jeden dla części przelewowej, drugi dla ciśnieniowej) oraz tzw. adapter pozwalający na korzystanie z kawy w saszetkach. Tego typu modele ekspresów ciśnieniowych wyposażone są w spieniacz do mleka.
Osobną grupę stanowią ekspresy ciśnieniowe automatyczne do zabudowy, które mogą mieć wyjmowany pojemnik na wodę albo mogą też być podłączane bezpośrednio do jej ujęcia. Nie trzeba dodawać, że są to urządzenia wysokociśnieniowe (nawet 19 barów) w pełni zmechanizowane, które oczywiście spieniają mleko i samoczynnie się oczyszczają.

Ekspres ciśnieniowy cena

Ceny ekspresów ciśnieniowych kształtują się najczęściej, w zależności od wyposażenia i funkcji oraz producenta, w przedziałach:

  • ekpresy ciśnieniowe kolbowe od ok. 100 do 700 zł
  • kawiarki od 120 do 450 zł
  • ekpresy ciśnieniowe kapsułkowe 200 – 700 zł
  • ekpresy ciśnieniowe automatyczne od ok. 1000 zł nawet do blisko 26 tys. zł, średnio 2-3 tys. zł
  • ekpresy ciśnieniowe do zabudowy od ok., 1200 do 7000 zł i więcej.


Zanim uruchomimy ekspres ciśnieniowy przeczytajmy jego instrukcję obsługi. To ważne, by ją dokładnie przestudiować, zwłaszcza informacje dotyczące czyszczenia oraz regularnego odkamieniania ekspresu. Większość firm podaje konkretne przedziały czasowe, jak też zaleca własne preparaty odkamieniające i warto się do tego stosować, jeśli nie chcemy zniszczyć urządzenia, a tym bardziej narazić się na utratę prawa do naprawy gwarancyjnej ekspresu.