Mała kuchnia z pojemną zabudową. Pomysły na przechowywanie w małej kuchni

Mała kuchnia nie musi być trudna w urządzaniu! Zabudowa małej kuchni powinna uwzględniać wielkość wnętrza, ale także nasze potrzeby. Dlatego warto już na etapie projektu rozważyć pojemną zabudowę. Dzięki temu sprytnie uda się przechować wszystkie akcesoria kuchenne i zapasy, a także perfekcyjnie wykorzystać dostępne miejsce. Radzimy, jak to osiągnąć.

Dobrze wypieczone – poznaj nowoczesne piekarniki Electrolux
Zabudowa małej kuchni
Zabudowa małej kuchni
Zabudowa małej kuchni
Zabudowa małej kuchni

Mała kuchnia dobrze zorganizowana i wyposażona pozwala szybko oraz wygodnie przygotowywać codzienne posiłki. Zabudowa małej kuchni powinna być zarówno estetyczna, jak i funkcjonalna. Czasami jest to nie lada wyzwanie na niedużej powierzchni, bo okazuje się, że mamy mnóstwo rzeczy do przechowywania, a mało przestrzeni. Na szczęście dobry plan pozwala sobie z tym radzić. Kluczowy jest przemyślany projekt mebli kuchennych, tak by w pełni wykorzystać potencjał wnętrza.

Zabudowa małej kuchni: pamiętaj o strefach

W małej kuchni powinniśmy zadbać o trzy podstawowe strefy, które zapewnią nam przyjemne w niej funkcjonowanie: gotowania, przechowywania oraz zmywania. Zwykle czynności kuchenne zaczynają się od lodówki, kontynuowane są przy blacie kuchennym i zlewie, a kończą za płytą grzewczą. Jeśli posłużymy się profesjonalną terminologią, chodzi o ciąg technologiczny, którego elementy spełniają różne funkcje: obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem), mycie i zmywanie (zlew), obróbka czysta (zlew-kuchenka), obróbka cieplna (kuchenka) i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki). Wszystkie te strefy muszą być zachowane podczas projektowania zabudowy każdej kuchni. Ponadto nie jest to żadne „widzimisię” – zasada została bowiem sprecyzowana w Polskiej Normie, którą posługują się projektanci.

W małej kuchni szczególnie ważny jest wyciąg. Poznaj naszą propozycję

Aranżacja małej kuchni: pojemne meble

W małej kuchni jedną z bardziej istotnych kwestii jest dobre zagospodarowanie strefy przechowywania, co zapewnią nam pojemne i dobrze rozplanowane meble kuchenne. Dobrą propozycją do małej kuchni będzie wysoko zabudowa kuchenna – na przykład zabudowanie jednej ze ścian szafkami od dołu do góry. Istotną kwestią, zwłaszcza jeśli decydujemy się na małe szafki górne lub w ogóle z nich rezygnujemy, są pojemne szafki dolne.

Warto też pomyśleć o małej kuchni z wyspą, która nie dość, że oddzieli strefę kuchenną od salonu, to może być dodatkowym miejscem na przechowywanie sprzętów i akcesoriów. Pamiętajmy także o kolorach w małej kuchni: jasne barwy mebli kuchennych mogą dodatkowo powiększyć małe wnętrze. Podobnie działają lśniące fronty szafek.

Spiżarnia w kuchni, czyli sprytna zabudowa

Mała kuchnia musi także pełnić funkcję spiżarni. Tradycyjne szafki kuchenne nie najlepiej jednak sprawdzają się w tej roli. O wiele praktyczniejsze są różnorodne systemy cargo, a także pionowe, wysokie szafki, które pozwalają zgromadzić wszystkie potrzebne produkty żywnościowe w jednym miejscu. Przykładem takiego rozwiązania jest szafka, w której po otwarciu drzwiczek mamy podgląd całej kuchennej spiżarni. Szybko się zorientujemy, czego nam brakuje, a także nie zapomnimy użyć żadnego z produktów. Co ważne, sprytnie też posegregujemy i uporządkujemy zakupy przyniesione ze sklepu.

Innym świetnym rozwiązaniem w zabudowie kuchennej są systemy cargo z półkami. Mogą to być nawet bardzo wąskie szafki – półki są bowiem rozmieszczone prostopadle do frontu. Po wysunięciu możemy szybko dokonać przeglądu kuchennych zbiorów. Takie systemy są bardzo solidne i płynnie się wysuwają, dlatego bez problemu udźwigną np. przetwory w słoikach i butelki. Warto także wybierać szafki kuchenne z wewnętrznymi półkami – najlepiej, jeśli każdą z nich wysuniemy oddzielnie. W ten sposób perfekcyjnie zagospodarujemy każdy centymetr.

Ocena: 4,4
Zdjęcia: materiały prasowe Electrolux

POLECANE ARTYKUŁY