Urządzamy » Kuchnia » Meble kuchenne » Jaki powinien być stół do kuchni i gdzie najlepiej go ustawić?

Jaki powinien być stół do kuchni i gdzie najlepiej go ustawić?

Jaki powinien być stół do kuchni? Kwadratowy, prostokątny czy owalny? Gdzie najlepiej kupić kuchenny stół? A może lepsze są stoły robione na zamówienie? Te i wiele innych pytań przychodzi nam do głowy, kiedy pora wybrać stół do kuchni. Jak się okazuje, wybór kuchennego stołu wcale nie jest prosty. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując stół...

Najbardziej funkcjonalne ze względu na kształt są stoły z prostokątnym lub kwadratowym blatem, które można ustawić przy ścianie. Mieszczą się nawet w ciasnych wnętrzach. Stoły owalne i okrągłe są wprawdzie wygodniejsze i bezpieczniejsze (nie mają kantów), ale zajmują sporo miejsca.

W niewielkich kuchniach dobrze sprawdzi się mebel z rozsuwanym blatem. W gronie rodzinnym możemy zjeść przy nim śniadanie czy obiad. Po rozsunięciu ugościmy przy nim również przyjaciół. Popularne kiedyś stoły kuchenne z umieszczonymi pod blatem szufladami spotykamy dziś coraz rzadziej. Może wrócą do łask, bo były bardzo praktyczne.

Przed zakupem stołu do kuchni warto wiedzieć...

  • Trwałość. Stół jest bardziej wytrzymały, jeżeli ma pod blatem stelaż połączony z nogami – najlepiej na klejone wpusty. Idealnie, gdy stelaż jest dodatkowo skręcony śrubami. Zwróćmy uwagę, czy nóg nie przymocowano bezpośrednio do blatu – łatwiej się wtedy wyłamują.
    Jeśli kupujemy stół składany, sprawdźmy, czy łatwo go rozłożyć i czy zawiasy działają bez oporu. „Składak” powinien mieć nie jeden, a kilka punktów mocowania do ściany (połączenie będzie odpowiednio mocne). Podpórka musi być solidna i stabilna, żeby blat się nie chybotał.
  • Wysokość. Standardowe stoły mają 70-75 cm. Wyższe, barowe – 110-120 cm. Kupując stół, sprawdźmy, czy siedząc przy nim na krześle, swobodnie oprzemy łokcie na blacie.
  • Blat. Zbadajmy, czy ma twardą i gładką powierzchnię – jest wtedy odporny na wilgoć, zaplamienia i zarysowania oraz łatwy do wyczyszczenia. Zapytajmy także sprzedawcę, czy nasz stół nie zniszczy się pod działaniem kwasów albo wysokiej temperatury. Każdy rodzaj blatu ma swoje wady i zalety:
    • kamienny – jest bardzo twardy i odporny właściwie na wszystko, ale ciężki i drogi;
    • drewniany – bez problemu gruntownie go odnowimy lub przemalujemy; te z miękkiego drewna (np. sosnowego) są dość wrażliwe na zadrapania i uderzenia;
    • laminowany – odporny na zaplamienie i wysoką temperaturę, nie wyższą niż 120oC;
    • z płytek ceramicznych – twardy, odporny na wysoką temperaturę, wrażliwy na uderzenia;
    • ze szkła hartowanego – jest kosztowny; choć szybko się brudzi, łatwo go umyć.

Jak ustawić stół w kuchni i jadalni?

Tak, żebyśmy mieli do niego dostęp z każdej strony, gdy chcemy podać posiłek albo posprzątać blat. Wokół stołu zostawmy odpowiednio dużo miejsca na komplet krzeseł. Do oświetlenia blatu najlepsza jest zawieszona nad jego środkiem lampa, a w ciągu dnia naturalne światło.

Zobacz również
Przeczytaj też:
Nowy wizerunek kuchennego kredensu
Nowy wizerunek kuchennego kredensu

Kredens kiedyś był dyżurnym meblem w każdej kuchni i jadalni. Dziś traktowany ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Zlewozmywak, czyli must have w projekcie kuchni
Zlewozmywak to niezbędny element wyposażenia kuchni. Warto wybrać więc taki, który będzie służyć nam przez ...
Projekt kuchni: przetestuj go jeszcze przed realizacją!
Projekt kuchni to spore pole do popisu, ale i ogromne wyzwanie. Warto więc przed realizacją ...
Kuchnia z jadalnią: nowoczesne drzwi spójne z nowoczesnym wyposażeniem!
Nowoczesne wyposażenie kuchni wymaga równie nowoczesnej oprawy! Jako pełnoprawny element wyposażenia nowoczesnej kuchni i jadalni ...
Mała garderoba i salon z kuchnią
Witam, bardzo proszę o pomoc w zmianie aranżacji mieszkania. Chcielibyśmy zmienić jego układ, a nie bardzo potrafimy sobie z tym poradzić....
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12385 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga