Podłoga w kuchni powinna być trwała i łatwa w utrzymaniu czystości. Jak urządzić kuchnię na nowo, by remont był opłacalny i skuteczny? Przede wszystkim warto wiedzieć podstawowe rzeczy. Najlepiej, żeby podłogi do kuchni były z materiału, dzięki któremu będą odporne na ścieranie i do sprzątania.

Urządzanie kuchni: najlepsza podłoga do kuchni

Takie cechy mają np. płytki podłogowe ceramiczne. Chętnie stosowany do wykończenia kuchni jest gres porcelanowy i szkliwiony, bo ma niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy. Również dobre na podłogi do kuchni, ale mniej odporne (łatwiej się wycierają, częściej pękają i obtłukują) są terakota i klinkier. Ułożenie płytek podłogowych w kuchni jest dość kosztowne. Tak wykończona podłoga w kuchni jest wprawdzie praktyczna, ale zimna, chyba że ułoży się pod nią ogrzewanie podłogowe.

Urządzanie kuchni: jakie fugi do kuchni

Osobny problem podczas urządznia kuchni i wykańczania podłogi stanowią masy spoinujące (fugi), którymi wypełnia się szczeliny między płytkami. Większość sprzedawanych mas jest co prawda odporna na działanie wilgoci, jednak i tak są najsłabszym „ogniwem” podłogi. Podczas eksploatacji podłogi w kuchni to one najszybciej się brudzą i wykruszają. Lepsze właściwości od cementowych mają fugi epoksydowe, ale są droższe i trudniej się je nakłada. W kuchni z ogrzewaniem podłogowym trzeba użyć specjalnych wysokoelastycznych mas odpornych na naprężenia powstające pod wpływem zmian temperatury płytek podłogowych spowodowanych działaniem ogrzewania podłogowego.

Urządzanie kuchni: podłoga z kamienia

Podłogi w kuchni można zrobić także z kamienia, na przykład z nienasiąkliwego i odpornego na ścieranie granitu, pasującego zwłaszcza do nowoczesnych aranżacji kuchni. Płytki podłogowe mogą być z łupku, polskich wapieni lub piaskowca oraz bardzo modnego w ostatnich latach trawertynu. Jeśli taka kamienna podłoga kuchenna zostanie odpowiednio zabezpieczona, przez lata nie straci swoich walorów estetycznych i będzie ozdobą kuchni. Dobre na podłogi do kuchni są także konglomeraty granitowo-warcowe. Są trwałe i odporne, mają ciekawą kolorystykę. Płytki podłogowe kamienne są łatwe do pielęgnacji, mogą mieć większy format niż płytki ceramiczne i znacznie cieńsze spoiny, dając efekt jednolitej powierzchni. Kamienna posadzka jest zimna i zazwyczaj jeszcze droższa od ceramicznej.

Urządzanie kuchni: podłoga drewniana

W kuchni urządzonej w stylu rustykalnym albo w kuchni otwartej na salon dobrze będzie wyglądała podłoga drewniana - „ciepła” i bezpieczna (amortyzuje upadki). W kuchni trzeba ją zrobić z twardego rodzimego drewna lub z drewna egzotycznego. Najlepsze do kuchni będą duże deski - tradycyjne lub parkietowe, dobrego gatunku bez sęków i przebarwień, żeby podłoga w kuchni była trwała i łatwa do utrzymania w czystości.