Co to jest garnek rzymski?

Nazwa wzięła się jeszcze z czasów starożytnych, gdy gotowanie w naczyniach z gliny było codziennością. Współcześnie garnki rzymskie wytwarza się ze specjalnej gliny o porowatej powłoce, pochłaniającej ciecze. Możemy wybrać wersję glazurowaną lub bez żadnej powłoki. Garnek służy wyłącznie do pieczenia w piekarniku – nie można go kłaść na kuchence gazowej. Udusimy w nim obiad lub upieczmy chleb – jego zastosowanie jest bardzo wszechstronne.

Garnki rzymskie – jakie mają właściwości?

Garnek rzymski idealnie nadaje się do beztłuszczowego wolnego gotowania, które pozwala składnikom puszczać własne soki. Dzięki temu dania są miękkie, soczyste, idealnie przyrządzone i pełne smaku. To świetnie rozwiązanie dla osób, które lubią gotować lekko, smacznie oraz bez smażenia.

..  Wybieramy patelnię grillową >>>

Garnek rzymski – jak używać?

Zasada jest prosta – zanim włożymy go do piekarnika, należy namoczyć go w wodzie przez około 15-20 minut. Porowata powierzchnia wchłonie wodę, a później będzie ją stopniowo uwalniać w trakcie gotowania, przez co składniki się nie przypalą i pozostaną soczyste. W tym tkwi tajemnica garnka rzymskiego, z którego dania wychodzą zawsze pyszne i aromatyczne.

Bardzo ważne: garnki rzymskie nie lubią gwałtownych skoków temperaturowych, a więc nie wkładajmy ich do nagrzanego piekarnika. Naczynie należy wstawić tuż po włączeniu piekarnika, aby nagrzewało się stopniowo, w przeciwnymi razie może pęknąć.

Garnek rzymski – pierwsze użycie

Nowy garnek rzymski należy namoczyć w wodzie przez minimum 30 minut. W przeciwieństwie chociażby do tadżina nie trzeba za pierwszym razem piec go w piekarniku bez żadnej zawartości.

..  Tadżin – poznaj marokańskie naczynie do gotowania >>>

Co możemy przygotować w garnku rzymskim?

W garnku rzymskim można przyrządzić dania mięsne, gulasze, potrawki, dania wegetariańskie i wegańskie, zupy, zapiekanki, a także wypieki – na przykład chleb. W garnku glinianym, jak w naczyniu żaroodpornym, wyjdzie nam również pieczeń lub ryba. Zasady gotowania są proste: wrzucamy ulubione składniki, doprawiamy, dodajemy odrobinę wody (oraz oliwę, aby witaminy mogły się wchłaniać) i zapiekamy całość przez około godzinę (od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury przez piekarnik). W garnku rzymskim można również piec ciasta, choć warto kupić osobne naczynie do tego celu, tak aby glina nie oddała na przykład zapachu ryby.

Garnek rzymski glazurowany czy nie?

Glazurowany garnek rzymski to wygoda w użyciu – łatwo go domyć i wysuszyć (garnek bez glazury schnie dosyć długo i trzeba uważać, by nie zebrała się na nim pleśń), ale z drugiej strony przestaje on spełniać swoją podstawową funkcję – a więc generować parę wodną, która odpowiada za unikalny smak potraw. Dlatego jeżeli zależy nam na tak zwanym „slow food”, a więc potrawach wolno gotowanych, lepiej wybrać wersję bez glazury.

Garnek rzymski szkliwiony czy nie?

Garnek rzymski szkliwiony będzie niestety, podobnie jak glazurowany, zaburzał podstawową funkcję, a więc nasiąkanie gliny wodą. Dlatego lepiej kupić garnek nieszkliwiony, a jego dno wyściełać papierem do pieczenia, dzięki czemu jedzenie nie będzie przywierało do ścianek naczynia.

..  Wolnowar – jakie ma zalety i co w nim przyrządzać? >>>

Garnek rzymski – gdzie kupić i za ile?

Garnki rzymskie dostaniemy w dobrych sklepach z akcesoriami do kuchni i na aukcjach internetowych. Trzeba jednak uważnie czytać opisy: garnek rzymski musi być wykonany z gliny, a nie ceramiki! A cena garnka rzymskiego? Nie jest to duży wydatek – 3-litrowe naczynie kupimy już za około 60 zł.

Praktyczna dekoracja kuchni

Gliniane naczynia są estetyczne same w sobie, ale często mają dodatkowe ornamenty na pokrywie, na przykład motywy roślinne. Dlatego będą pięknie prezentować się na kuchennym blacie, na szafce lub stole. Kiedy nie będziemy ich używać do gotowania, mogą dodatkowo posłużyć jako miejsce do przechowywania np. owoców lub warzyw.