Drewniana podłoga w kuchni: z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?

Drewniana podłoga w kuchni? Będziemy ją szorować do białości jak nasze babki? Nie ma mowy – nowoczesne parkiety, panele i mozaiki są tak dobrze zabezpieczone, że nie wymagają żmudnej pielęgnacji. Można je z powodzeniem stosować na podłodze w kuchni.

Drewniana podłoga w kuchni. Z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?
Drewniana podłoga w kuchni. Z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?
Drewniana podłoga w kuchni. Z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?
Drewniana podłoga w kuchni. Z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?
Drewniana podłoga w kuchni. Z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?

Opowieści, że drewno wraca na kuchenne podłogi, nie są prawdziwe. Drewno w kuchni było od zawsze i nigdy nie przestało być modne. Tyle że na krótki czas wpuściło na swoje miejsce płytki ceramiczne i elastyczne wykładziny. Najlepszy dowód, że obydwaj zastępcy często imitowali wzornictwemdrewniane deski, klepkę czy mozaikę.

Wymagająca podłoga w kuchni

Szczególnie w kuchni podłoga narażona jest na zaplamienie, uszkodzenia mechaniczne, zalanie. Dlatego kuchenna podłoga musi być wyjątkowo odporna na ścieranie, wgniecenia i łatwa do wyczyszczenia. Można więc postawić sobie pytanie, czy drewno na kuchennej podłodze dobrze się sprawdza, zwłaszcza że nie wszyscy producenci drewnianych podłóg zalecają je do kuchni. Są jednak domy, w których deski na kuchennej podłodze przetrwały dziesiątki lat. Nie ma wątpliwości, że drewno jest trwałe. Nie przepada jednak za wszelkimi płynami, wilgocią i urazami mechanicznymi, bo może się wypaczyć, przebarwić czy wgnieść. Aby tak się nie stało, podłoga z drewna musi być odpowiednio zabezpieczona.

Podłoga w kuchni z litego drewna

Lite drewno na podłogę w kuchni to najczęściej deski, klepki tradycyjne i tzw. parkiet przemysłowy (niewielkie, układane na sztorc deszczółki), mozaika oraz bruk drewniany. Najtwardsze są podłogi z drewna drzew liściastych i gatunków egzotycznych. Największą twardość w skali Brinella (w Megapascalach - MPa) mają np.: jatoba - 71, merbau - 48, doussie - 41, a z gatunków rodzimych: jesion - 39, dąb czerwony i buk - 37. Drewnianą podłogę w kuchni trzeba pokryć twardym lakierem, gorącym woskiem lub olejem (robią to fachowcy). Niestety dwie ostatnie metody nie ochronią podłogi przed zaplamieniem. Lite drewno można wielokrotnie cyklinować.

Podłoga w kuchni z desek warstwowych

Deski warstwowe zbudowane są najczęściej z trzech warstw. Zwykle dwie warstwy - spodnia i środkowa wykonane są z drewna iglastego, zaś trzecia warstwa licowa (grubości ok. 4 mm) - zrobiona jest z drewna szlachetnego. Dzięki takiej konstrukcji podłoga nie ma prawa się odkształcić. Produkt jest polakierowany przez producenta sześcio- albo siedmiokrotnie, ale może być zaolejowany. Niektóre firmy radzą, by podłogę z desek warstwowych przeznaczoną do kuchni jeszcze dwukrotnie pokryć lakierem. Deski warstwowe układa się na wpust i pióro, przyklejając, lub metodą bezklejową (dają się demontować i kłaść gdzie indziej). Można je cyklinować, choć nie tyle razy co lite drewno.

Podłoga w kuchni z paneli laminowanych

Panele laminowane to produkty drewnopochodne. Bazą panela jest płyta HDF, wiórowa lub OSB. Natomiast wierzch panela pokrywa film melaminowy (imitujący drewno) połączony z warstwą odporną na ścieranie. W panelach na bazie płyty OSB pod obiema wymienionymi warstwami jest jeszcze tzw. film fenolowy, a warstwę dolną stanowi film przeciwprężny, niwelujący naprężenia i chroniący przed wilgocią. Kupując panele laminowane, należy zwrócić uwagę na klasę ścieralności. Na podłogę w kuchni nadają się panele oznakowane AC3 lub AC4.

NIE PRZEGAP

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: Radosław Wojnar, Mariusz Bykowski, January Iłendo, Krzysztof Zasuwik, Hanna Długosz

POLECANE ARTYKUŁY