Jak urządzić kuchnię? Małe, duże, zamknięte i otwarte – każdy typ kuchni rządzi się swoimi prawami. Istnieje jednak kilka zasad bezspornych, dzięki którym jesteśmy w stanie sprawić, że każda kuchnia będzie wysoce funkcjonalnym i ergonomicznym wnętrzem. Przede wszystkim planowanie układu kuchni powinniśmy zacząć już na etapie projektu.

Jak urządzić kuchnię: odpowiednia kolejność sprzętów to podstawa

Prace w kuchni wiążą się z częstym powtarzaniem kilku czynności – rozpakowujemy zakupy, a produkty chowamy do lodówki i szafek. Gdy przychodzi pora gotowania, wyjmujemy je, myjemy, kroimy i gotujemy lub pieczemy. Z tej dość ściśle określonej kolejności wykonywania kuchennych czynności wynika podział kuchni na podstawowe strefy: przechowywanie (lodówka, szafki), zmywanie (zlew, zmywarka), przygotowywanie składników (blat kuchenny) i gotowanie (kuchenka, piekarnik). W takim właśnie porządku należy umieścić sprzęty, a między nimi blaty. Najbliżej wejścia do kuchni lokujemy lodówkę i szafki przeznaczone do przechowywania produktów, które nie wymagają chłodzenia. Blat przykrywający szafki powinien mieć długość co najmniej 40-60 cm. To miejsce do wykładania zakupów i ich wstępnego czyszczenia, a także obierania i krojenia produktów. Tuż obok powinien znajdować się zlew, a pod nim kosz na odpadki. Przeciwna strona zlewu to najlepsze miejsce na główny blat roboczy, przeznaczony do przygotowywania posiłków, o długości co najmniej 80 cm. W wiszących nad nim szafkach warto schować produkty konieczne do przygotowywania posiłków i naczynia. Obok znajduje się miejsce na kuchenkę i piekarnik. Ciąg roboczy kończy mały blat do odstawiania gotowych dań. Urządzenia wspomagające nas w pracy (roboty kuchenne, opiekacze, tostery, czajnik) także muszą mieć swoje miejsce – albo w szafie, do której łatwo sięgnąć, albo – gdy są designerskie – na otwartych półkach lub wydzielonej części blatu.

Jak urządzić kuchnię: wszystko w zasięgu ręki

Jeśli pozwala nam na to powierzchnia kuchni, warto zróżnicować wysokość, na jakiej umieszczone są fragmenty blatu spełniające różne funkcje – do przygotowywania potraw (95-100 cm), do gotowania (85-90 cm) i do zmywania (91 cm). W małych wnętrzach wysokość uśrednia się do 91-95 cm. Nie zapominajmy też o szafkach – ich optymalna wysokość to 85–90 cm. Odległość między blatem kuchennym a szafkami wiszącymi powinna wynosić około 55-60 cm. We wszystkich kuchniach najważniejszą zasadą jest optymalne rozplanowanie względem siebie wspomnianych wyżej stanowisk: przestrzeni do przechowywania produktów, przestrzeni do zmywania oraz przestrzeni przygotowywania składników i gotowania. Podstawą ergonomii w kuchni jest rozplanowanie tych stanowisk tak, by odległości między wierzchołkami naszego kuchennego czworoboku mieściły się w następujących przedziałach: między lodówką a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką powinno być 120-210 cm, a między lodówką a kuchenką – 120-270 cm. Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie niezbędne sprzęty i produkty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane przez nas podczas przygotowywania posiłków. Duże znaczenie dla wygody ma też długość blatów. Dobrze, by po obu stronach przestrzeni do gotowania było 60 cm, a zmywania – 45 cm, blat roboczy powinien mieć zaś minimum 120 cm długości.