Wołki zbożowe i wołki ryżowe należą do rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae). Wołek zbożowy jest bezskrzydłym ok. 4 mm, brunatnym chrząszczem. Można go znaleźć w spichrzach, magazynach zbożowych oraz naszych mieszkaniach. Nie spotkamy go w warunkach naturalnych. Wołek ryżowy ma skrzydła, jest jaśniejszy i występuje w naturze - w klimacie subtropikalnym, w południowej Azji, na polach ryżowych. W Polsce występuje w domowych spiżarniach i magazynach zbożowych.
Czy wołki zbożowe i ryżowe są niebezpieczne dla ludzi? Jak wykazują badania, wołek może oddziaływać silnie alergogennie na ludzi. Może przyczyniać się do nadwrażliwości płucnej (alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych). Jest to szczególne zagrożenie dla piekarzy i pracowników magazynów zbożowych. Natomiast spożywanie produktów z cząstkami chitynowego pancerza wołków powoduje różne stany zapalne i zaburzenia jelitowe.
Chociażby dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa nie powinniśmy bagatelizować obecności wołków w naszym mieszkaniu. Jak skutecznie pozbyć się wołków? Oto najskuteczniejsze domowe sposoby na pozbycie się tych szkodników.
Aby pozbyć się wołków zbożowych, produkty ziarniste należy przechowywać w lodówce, gdzie w temp. 0°C dorosłe chrząszcze giną po 63 dniach, larwy po 30, a jaja po 19 dniach.