Przechowywanie w kuchni - jak dobrze zorganizować kuchenne szafki, szuflady, spiżarnię

2021-02-03 16:38 AGF
kuchnia Arclinea
Autor: materiały prasowe Arclinea DREWNO I KAMIEŃ Całą przyścienną zabudowę – AGD, blaty robocze i szafy do przechowywania żywności – można zamknąć za lakierowanymi na szaro kieszeniowymi frontami. Kuchnia „Lignum et Lapis”, Arclinea. kari-mobili.pl

Zapasy żywności, garnki i patelnie, sztućce i zastawa stołowa, komplet filiżanek po babci i ulubiony kubek każdego z domowników – wszystko to musi się gdzieś podziać. W kuchennych szafkach i szufladach czy na półkach? A może w osobnej spiżarni? Kuchenna strefa przechowywania musi być tak zaprojektowana, by każda rzecz miała swoje miejsce – dzięki temu bałagan nie będzie miał tu wstępu.

Nowoczesna kuchnia ze spiżarnią
Autor: materiały prasowe Mood Works TAJNE PRZEJŚCIE Nowoczesny design nie wyklucza zastosowania rozwiązań, które sprawdzały się już w domach naszych babć. W wysokiej zabudowie ukryto drzwi do spiżarni. Kuchnia „Alea” marki Poliform, blat z marmuru Calacatta Oro. Projekt i realizacja: pracownia Mood Works. moodworks.pl

Pokusa, by za gładką ścianą frontów zabudowy ukryć, co się da, jest silna, bo daje gwarancję wizualnego ładu. Jednak by porządek nie był tylko pozorny, konieczne jest staranne przemyślenie, w którym miejscu co będzie potrzebne, i zaprojektowanie wnętrza szaf i szuflad z myślą o konkretnej zawartości – żywność w pobliżu lodówki, garnki i patelnie przy płycie kuchennej, a kawa, cukier i filiżanki obok ekspresu. Dobrze zaplanować nieco więcej miejsca, niż w danej chwili potrzeba, bo z czasem kuchennych utensyliów przybywa. Te, których używa się w najgorętszych momentach, jak oliwy, przyprawy czy łopatki do przewracania kotletów, niech będą tuż pod ręką, najlepiej na widoku, by nie trzeba było ich w pośpiechu szukać po szafkach i szufladach. Dlatego nie wychodzą z mody relingi i inne systemy ścienne.

Coraz popularniejsze staje się zamykanie za jednolitymi frontami całego ciągu roboczego – w ten sposób podczas gotowania mamy łatwy dostęp do potrzebnych produktów i przyborów, a po jego zakończeniu – kulinarny warsztat znika. Monotonię minimalistycznej zabudowy przełamią lekkie, ażurowe regały o metalowej konstrukcji i proste półki bez widocznych wsporników. Warto jednak, by to, co się na nich znajdzie, nie było przypadkowe – niech będzie ozdobą. •

Spiżarnia czy szafa?
KATARZYNA STANDO architektka wnętrz, stando.net
KATARZYNA STANDO architektka wnętrz, stando.net

Zależy, ile mamy miejsca. W domach łatwiej wygospodarować na spiżarnię oddzielne pomieszczenie. Ma to tę przewagę, że można zadbać o wentylację i nieco niższą temperaturę. Najczęściej jednak decydujemy się na przechowywanie żywności w kuchni. Proponuję wówczas przeznaczyć na nią jedno wspólne miejsce, by nie trzeba było szukać produktów w szafkach rozrzuconych po całej kuchni. Najlepiej obok lodówki ustawić szafę – dużą i głęboką, 90 cm lub nawet więcej, żeby dało się do niej chociaż trochę wejść i wstawić zgrzewkę wody czy całą torbę z zakupami, zanim je rozpakujemy. Jeśli jednak mamy do dyspozycji standardową głębokość (60 cm), to wewnątrz takiej szafy preferuję półki rozmieszczone podobnie jak w lodówce – w głębi i na drzwiach, na tyle płytkie, że zapewniają przejrzystość i wygodny dostęp do produktów. Te najczęściej używane, jak oliwę, ocet, sól i pieprz, umieśćmy na linii wzroku, na dole – rzeczy ciężkie i duże, jak puszki, napoje czy większe zapasy, a na górnych półkach – kawę, herbatę, płatki śniadaniowe, a więc to, co lekkie i nieduże, będzie można łatwo i bezpiecznie zdjąć z góry.

kuchnia Eleganza Halupczok
Autor: materiały prasowe Halupczok W DWÓCH WARSTWACH Wewnętrzna szuflada oraz drewniane, indywidualnie zaprojektowane organizery pozwalają optymalnie wykorzystać przestrzeń do przechowywania. Kuchnia „Eleganza”, Halupczok. meble-halupczok.pl
KRYTYCZNE TERMINY
chłodziarka do wina zamrażarka Miele

Autor: materiały prasowe Miele

CHŁODNE MODUŁY Winiarka z dwiema strefami temperatury i zamrażarka z kostkarką do lodu i systemem no frost – model „KWNS 28462 E ed/cs” z chłodziarką lub chłodziarkozamrażarką o wys. 185 cm może tworzyć zestaw side-by-side. Miele, 19 500 zł. miele.pl

Należy spożyć do – tak oznaczony jest termin przydatności do spożycia na produktach o krótkiej trwałości – świeżych rybach, mięsie, nabiale czy wyrobach garmażeryjnych. Po jego upływie, nawet jeśli produkt przechowywany był prawidłowo, lepiej już go nie jeść, bo mogą się w nim rozwijać groźne bakterie. Termin ten można jednak przedłużyć, mrożąc żywność przed jego upływem. Najlepiej spożyć przed – to oznaczenie daty minimalnej trwałości produktów, które można długo przechowywać, jak kasze, makarony czy konserwy. Do tego czasu producent gwarantuje ich jakość, ale nie oznacza to, że po upływie tej daty trzeba je wyrzucić. Jeśli nie ma oznak zepsucia, nadają się do jedzenia.

NOWY NUMER

W marcowym numerze „Dobrego Wnętrza” sztuka i rzemiosło są wszechobecne. W przedwojennej kamienicy właścicielka wnętrzarski kolaż z obiektów, z których każdy opowiada historię.

Kup dostęp od 1 zł
Dobre Wnętrze - Marzec 2021