Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy marki Arclinea DREWNO I KAMIEŃ Całą przyścienną zabudowę – AGD, blaty robocze i szafy do przechowywania żywności – można zamknąć za lakierowanymi na szaro kieszeniowymi frontami. Kuchnia „Lignum et Lapis”, Arclinea. kari-mobili.pl

Przechowywanie w kuchni - jak dobrze zorganizować kuchenne szafki, szuflady, spiżarnię

2023-01-17 12:54 AGF

Zapasy żywności, garnki i patelnie, sztućce i zastawa stołowa, komplet filiżanek po babci i ulubiony kubek każdego z domowników – wszystko to musi się gdzieś podziać. W kuchennych szafkach i szufladach czy na półkach? A może w osobnej spiżarni? Kuchenna strefa przechowywania musi być tak zaprojektowana, by każda rzecz miała swoje miejsce – dzięki temu bałagan nie będzie miał tu wstępu.

Pokusa, by za gładką ścianą frontów zabudowy ukryć, co się da, jest silna, bo daje gwarancję wizualnego ładu. Jednak by porządek nie był tylko pozorny, konieczne jest staranne przemyślenie, w którym miejscu co będzie potrzebne, i zaprojektowanie wnętrza szaf i szuflad z myślą o konkretnej zawartości – żywność w pobliżu lodówki, garnki i patelnie przy płycie kuchennej, a kawa, cukier i filiżanki obok ekspresu.

Dobrze zaplanować nieco więcej miejsca, niż w danej chwili potrzeba, bo z czasem kuchennych utensyliów przybywa. Te, których używa się w najgorętszych momentach, jak oliwy, przyprawy czy łopatki do przewracania kotletów, niech będą tuż pod ręką, najlepiej na widoku, by nie trzeba było ich w pośpiechu szukać po szafkach i szufladach. Dlatego nie wychodzą z mody relingi i inne systemy ścienne.

Coraz popularniejsze staje się zamykanie za jednolitymi frontami całego ciągu roboczego – w ten sposób podczas gotowania mamy łatwy dostęp do potrzebnych produktów i przyborów, a po jego zakończeniu – kulinarny warsztat znika. Monotonię minimalistycznej zabudowy przełamią lekkie, ażurowe regały o metalowej konstrukcji i proste półki bez widocznych wsporników. Warto jednak, by to, co się na nich znajdzie, nie było przypadkowe – niech będzie ozdobą.

Tajne przejście

Nowoczesny design nie wyklucza zastosowania rozwiązań, które sprawdzały się już w domach naszych babć. W wysokiej zabudowie ukryto drzwi do spiżarni. Kuchnia „Alea” marki Poliform, blat z marmuru Calacatta Oro.

Nowoczesna kuchnia ze spiżarnią
Autor: materiały prasowe Mood Works Projekt i realizacja: pracownia Mood Works. moodworks.pl.

Z polotem

Zamiast jednostajnej zabudowy modułowe bryły mebli – niektóre, dla dodania lekkości, na metalowych nogach, do tego ażurowy regał „FIOS”. Funkcję spiżarni pełni wysoka dwudrzwiowa szafa. Kuchnia „Synthia”, Leicht.

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy leicht.com

Prace na wysokości

Drabinka – pomysł znany z bibliotek, znalazł zastosowanie także w kuchni. Górne szafki zapewniają mnóstwo miejsca do przechowywania, ale ze względu na konieczność wspinania się po drabinie tylko takich rzeczy, po które sięga się wyłącznie od wielkiego dzwonu. KBH Københavns Møbelsnedkeri.

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy kbhshop.dk
Spiżarnia czy szafa?
KATARZYNA STANDO architektka wnętrz, stando.net
KATARZYNA STANDO architektka wnętrz, stando.net

Zależy, ile mamy miejsca. W domach łatwiej wygospodarować na spiżarnię oddzielne pomieszczenie. Ma to tę przewagę, że można zadbać o wentylację i nieco niższą temperaturę. Najczęściej jednak decydujemy się na przechowywanie żywności w kuchni. Proponuję wówczas przeznaczyć na nią jedno wspólne miejsce, by nie trzeba było szukać produktów w szafkach rozrzuconych po całej kuchni. Najlepiej obok lodówki ustawić szafę – dużą i głęboką, 90 cm lub nawet więcej, żeby dało się do niej chociaż trochę wejść i wstawić zgrzewkę wody czy całą torbę z zakupami, zanim je rozpakujemy. Jeśli jednak mamy do dyspozycji standardową głębokość (60 cm), to wewnątrz takiej szafy preferuję półki rozmieszczone podobnie jak w lodówce – w głębi i na drzwiach, na tyle płytkie, że zapewniają przejrzystość i wygodny dostęp do produktów. Te najczęściej używane, jak oliwę, ocet, sól i pieprz, umieśćmy na linii wzroku, na dole – rzeczy ciężkie i duże, jak puszki, napoje czy większe zapasy, a na górnych półkach – kawę, herbatę, płatki śniadaniowe, a więc to, co lekkie i nieduże, będzie można łatwo i bezpiecznie zdjąć z góry.

Pełna dowolność

Wysoka szafa-spiżarnia wyposażona jest w opatentowany przez markę Halupczok system regulacji wysokości szuflad wewnętrznych, który pozwala przesunąć w górę lub w dół całą szufladę wraz z prowadnicą i dostosować jej położenie do wielkości przechowywanych produktów czy naczyń. Kuchnia „Ravioli”, Halupczok.

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy marki Halupczok

W dwóch warstwach

Wewnętrzna szuflada oraz drewniane, indywidualnie zaprojektowane organizery pozwalają optymalnie wykorzystać przestrzeń do przechowywania. Kuchnia „Eleganza”, Halupczok.

Szuflada kuchenna
Autor: serwis prasowy marki Halupczok

Na zapasy

Spiżarnia w industrialnym stylu – wydzielony z kuchni szklany boks pozwala zapewnić przechowywanej żywności odpowiednią wentylację i wilgotność.

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy smithhanes.com

Struktura kratownicy

Regały „IQube 16” i „IQube 22” dzięki lekkiej i wytrzymałej konstrukcji można postawić na podłodze lub szafce, zamocować na ścianie, a nawet podwiesić pod sufitem.

Kuchnia
Autor: serwis prasowy marki Zobal

Zaginanie przestrzeni

System „Tandem” sprawia, że szafa staje się pakowna niczym magazyn. Zapasy – podobnie jak w lodówce – można ustawiać zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach.

Zabudowa kuchenna
Autor: serwis prasowy marki Peka
Nasi Partnerzy polecają