Trojszyk w domu: zwalczanie. Gdzie można znaleźć trojszyki, jak szkodzą i jak się ich pozbyć

2020-08-06 12:01 Magdalena Sokołowska
Trojszyk w domu zwalczanie
Autor: Thinkstockphotos.com Trojszyk (Tribolium spp.) zaliczany do rzędu chrząszczy to szkodnik, który atakuje głównie produkty mączne.

Trojszyk to szkodnik, który najczęściej ataktuje produkty spożywcze mączne. Dowiedz się jak wyglądają trojszyki, jak jest ich szkodliwość oraz jak się ich pozbyć z domu.

Trojszyk (Tribolium spp.) zaliczany jest do rzędu chrząszczy, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae). Jego brązowo-czerwone ciało ma długość 3-4 mm. Na wierzchniej stronie pancerzyka widoczne punkcikowe wgłębienia. Samica trojszyka składa do 450 jaj, w uszkodzonych przez inne owady ziarnach zboża lub w produktach ich przemiału: mące, kaszy, otręachy, płatkach. Trojszyka w domu można spotkać w ciepłych miejscach, gdzie przechowywana jest żywność oraz w sklepach. Szczególnie trojszyk preferuje zepsute przetwory mączne, ale te szkodniki można znaleźć również w czekoladzie, suszonych owocach, orzechach, przyprawach, nasionach, ziarnach zbóż, grochu, fasoli, produktach leśnych, warzywach, mleku w proszku. W dogodnych warunkach rozwój larwy trojszyka trwa 20-35 dni, co może dać 4-6 pokoleń w ciągu roku. Trojszyki mogą żyć trzy lata. Dorosłe osobniki i dorosłe larwy trojszyka żerują na jajach i poczwarkach własnego gatunku, a także na nieruchomych stadiach rozwojowych innych gatunków owadów.

Zobacz też:

Sposób na muchy - jak pozbyć się much w domu?

Muszki owocówki: jak zwalczyć? Dobre sposoby na muszkę owocową

Sposoby na mole spożywcze i mole w szafie: insekty domowe

Trojszyk w domu: szkodliwość trojszyków

Samice trojszka składając jaja wprost do pokarmu, tym samym automatycznie go zanieczyszczają. Żerują zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki trojszyka, co prowadzi do ubytku masy produktów spożywczych i zanieczyszczenia ich wydalinami, wydzielinami i martwymi osobnikami. W momencie poszukiwania pokarmu przez trojszyki uszkodzeniu ulegają opakowani papierowe, foliowe i materiałowe. Trojszyki i ich pozostałości mogą zagrażać zdrowiu ludzi i zwierząt. Niektóre białka obecne w ciele tego szkodnika mają działanie alergogenne. Uszkodzone lub podrażnione owady trojszyka wydzielają benzochinony, które działają drażniąco na skórę człowieka. Trojszyki  mogą być żywicielami pośrednimi różnych gatunków tasiemców człowieka, gryzoni i drobiu. Przypuszcza się, że trojszyki mają działanie kancerogenne i mutagenne.

Trojszyk zwalczanie: jak pozbyć się trojszyków z domu

Tojszyki pochodzą z klimatu tropikalnego, dlatego przy ograniczeniu ciepła ich populacja zmniejsza się. Zwalczanie trojszyka polega na wykorzystaniu niskich temperatur - już przy 7°C wszystkie stadia tego szkodnika giną w ciągu 25 dni, a przy 0°C - dorosłe chrząszcze już po kilku dniach. W temperaturze poniżej 13°C samica trojszyka nie składa jaj. Aby pozbyć się trojszyków z domu należy wietrzyć kuchnie, spiżarnie, miejsca gdzie przechowywana jest żywność oraz ich sąsiedztwo. Trojszyki w domu lubią też chować się pod listwami podłogowymi. Zwalczanie trojszyków wymaga regularnego przeglądania zapasów i usuwania zaatakowanych produktów spożywczych, jest to działaniem konieczne w walce ze szkodnikiem. W sklepie warto obejrzeć opakowanie produktu spożywczego, pod kątem uszkodzeń niemechanicznych. Jeśli jest uszkodzone, może to też oznaczać, że mogły się w nim pojawić szkodniki.

Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!