Płyta indukcyjna ma wiele zalet i coraz częściej wybieramy ją zamiast tradycyjnej kuchenki z gazowymi palnikami. Niestety, podobnie jak każda powierzchnia w kuchni, kuchenka indukcyjna narażona jest na zabrudzenia. Wiele osób obawia się, że czyszczenie szklanej powierzchni jest trudne i czasochłonne, ale jest zupełnie na odwrót!
By czyszczenie płyty indukcyjnej przebiegało szybko i bez większych problemów, warto po każdym gotowaniu przecierać ją szmatką - zwłaszcza gdy na powierzchni wylała się woda lub skapnął sos. Unikniemy w ten sposób zaschniętych plam, które z czasem mogą być trudne do usunięcia. Jeśli jednak mamy z nimi do czynienia - w galerii zdjęć podpowiadamy, jak sobie z nimi poradzić w prosty sposób.
Ponadto, radzimy, jak wyczyścić kuchenkę indukcyjną, by jej nie zarysować i jakich środków użyć (także tych domowej roboty). Zanim przejdziemy do konkretnych sposobów na czyszczenie płyty indukcyjnej, warto przygotować takie przybory jak: gąbkę, miękką szmatkę, płyn do naczyń albo mydło, specjalny skrobak do kuchenki i ocet.
Dobra wiadomość: płyta indukcyjna nie jest trudna do utrzymania w czystości. Tym bardziej warto dbać o jej lśniącą powierzchnię, ponieważ dodaje ona uroku aranżacji kuchni. Do czyszczenia kuchenki indukcyjnej wykorzystujemy tylko miękkie akcesoria, takie jak gąbka – ale nie od ostrej strony! Świetnie sprawdzają się ściereczki kuchenne z mikrofibry. Są bardzo miękkie, więc niczego nie porysują, oraz doskonale chłoną wilgoć. Do polerowania wyczyszczonej kuchenki możemy też używać ręczników papierowych, jednak tu zachowajmy ostrożność – niektóre mogą być zbyt szorstkie.