Rodzaje ekspresów do kawy - przelewowy, wysokociśnieniowy, automatyczny

2020-09-24 13:23 Materiał partnerski Barbara Ruppel
Rodzaje ekspresów do kawy
Autor: materiały prasowe Jura

Ekspres do kawy to urządzenie, które może znacznie ułatwić życie nie tylko smakosza kawy, ale również każdego, kto lubi okazjonalnie napić się filiżanki espresso czy cappuccino. Kupując ekspres do kawy stajemy przed nie lada wyborem – sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju ekspresów: przelewowych, kapsułkowych, automatycznych. Który z nich jest najlepszy? Jaki ekspres do kawy będzie odpowiedni dla miłośnika cappuccino, a który dla osoby wypijającej duże ilości czarnej kawy w ciągu dnia?

Ekspres przelewowy – maksymalna moc kawy

Ekspres przelewowy to urządzenie bardzo proste w obsłudze. By przygotować pyszny, aromatyczny napój wystarczy wsypać zmieloną kawę do pojemnika z filtrem. Po włączeniu przycisku ekspres zaleje kawę wrzątkiem, a czarny płyn przeleje się do podstawionego dzbanka. Kawa z ekspresu przelewowego jest mocniejsza, ma więcej kofeiny niż kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym. Inną zaletą ekspresu przelewowego jest jego niska cena – w porównaniu z innymi rodzajami, ekspres przelewowy jest dość tani. Ponadto, gdy zdarza się nam wypijać kilka filiżanek kawy w ciągu dnia, warto pomyśleć o ekspresie przelewowym – pozwala on na przygotowanie dużej ilości napoju, a płyta grzewcza znajdująca się pod dzbankiem utrzymuje ciepło nawet przez kilka godzin po zaparzeniu. Ekspres przelewowy jest urządzeniem uniwersalnym – można w nim parzyć nie tylko kawę, ale również herbatę czy zioła – w zależności od naszych potrzeb i upodobań.

Największymi wadami tego typu ekspresu jest brak wbudowanego młynka – by zmielić kawę, należy zaopatrzyć się w oddzielne urządzenie do mielenia ziaren albo kupić kawę już zmieloną. W ekspresie przelewowym przyrządzanie kawy trwa nawet 15 minut, a sam proces jest dość pracochłonny. W ekspresie przelewowym należy regularnie kupować i wymieniać filtry, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. W tego typu ekspresie nie przygotujemy małej filiżanki espresso – jest on przeznaczony do większych ilości kawy. Wielu kawoszy twierdzi także, że kawa z ekspresu przelewowego cechuje się dość niską jakością i zawiera substancje gorzkie oraz kwasy.

Rodzaje ekspresów do kawy
Autor: materiały prasowe Jura

Ekspres niskociśnieniowy – kawiarka i ekspres kapsułkowy

W ciśnieniowych ekspresach do kawy zasada jest jedna: im większe ciśnienie, tym kawa jest lepszej jakości i bardziej aromatyczna. Do ekspresów niskociśnieniowych zaliczamy głównie kawiarki i ekspresy kapsułkowe (choć niektóre modele mogą pochwalić się pracą pod ciśnieniem 15 barów). Do ekspresów wysokociśnieniowych zaliczamy natomiast ekspresy kolbowe i automatyczne.

Kawiarka to niewielkie urządzenie w kształcie metalowego dzbanka. W dolnej części znajduje się pojemnik wypełniany wodą, wyżej niewielkie sitko, do którego wsypuje się zmieloną kawę. Gotująca się woda pod ciśnieniem zalewa kawę i przenosi się do górnej części kawiarki, z której gotowy napój przelewa się do filiżanki. Kawiarki są niewielkie, więc łatwo je zabrać w podróż. Nie pozwalają jednak na regulację temperatury, a kawa parzona w ten sposób nie jest najwyższej jakości.

Ekspres kapsułkowy to urządzenie, które w ciągu ostatnich kilkunastu lat zyskał dużą popularność. Jest bardzo higieniczny i prosty w obsłudze. By zaparzyć kawę w ekspresie kapsułkowym, należy zaopatrzyć się w specjalne kapsułki zawierające kawowe mieszanki, cukier czy mleko w proszku. Wybraną kapsułkę wkładamy do dedykowanego jej otworu, podstawiamy filiżankę i naciskamy guzik. W ciągu kilku sekund możemy cieszyć się aromatyczną kawą, a pustą kapsułkę możemy wyrzucić do kosza. Dużą zaletą jest możliwość wyboru spośród kilkudziesięciu opcji smakowych – nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju kawy. Niestety, ekspresy kapsułkowe nie są wolne od wad - często się psują i mają opinię dość awaryjnych. Ponadto, gdy wybierzemy dany model musimy trzymać się produktów konkretnego producenta, co znacznie ogranicza nasze wybory. W tego typu ekspresach nie ma również mowy o przygotowaniu kawy z mlekiem – jedyną opcją jest dodanie mleka do gotowej kawy lub wybór kapsułki ze sproszkowanym mlekiem.

Ekspres wysokociśnieniowe – ekspres kolbowy i automatyczny

Ekspres kolbowy zwany inaczej ręcznym lub półautomatycznym posiada charakterystyczną kolbę (portafiltr), w której znajduje się pojedyncze lub podwójne sitko. Woda w bojlerze jest podgrzewana przez grzałkę i pod wysokim ciśnieniem przepuszczana przez kawę. By zaparzyć kawę, należy ją uprzednio zmielić i wsypać do kolby – bardzo ważne jest to, by dokładnie ubić kawę. Jeśli pominiemy ten krok woda szybciej przeniknie przez kawę, co może przyspieszyć parzenie, a więc wpłynąć negatywnie na walory smakowe i zapachowe napoju. Wadą ekspresów kolbowych jest to, że po każdym przygotowaniu kawy należy wyjąć fusy i oczyścić sitko, co wydłuża czas przygotowania kawy.

Bez wątpienia najwygodniejszym sposobem przyrządzania kawy jest użycie do tego ekspresu automatycznego. Ten rodzaj ekspresu zapewnia najlepsze doznania smakowe i pozwala przygotować niemal każdy rodzaj kawy. Cechą charakterystyczną ekspresu automatycznego jest wbudowany młynek, który tuż przed parzeniem mieli ziarna kawy – jest to duże udogodnienie, ponieważ nie musimy kupować dodatkowego młynka. Ekspresy automatyczne są najnowocześniejsze i najbardziej zaawansowane technologiczne spośród wszystkich urządzeń do parzenia kawy. Możemy w nich przygotować każdy rodzaj kawowego napoju – na przykład z ekspresami automatycznymi Jura bez problemu przygotujemy ristretto, espresso, cappuccino czy pyszny kawowy deser.

Dlaczego warto zdecydować się na ekspres automatyczny? Urządzenie jest łatwe w czyszczeniu – większość ekspresów automatycznych jest wyposażonych w system odkamieniania, ale to nie wszystko. Na przykład w ekspresach marki Jura z łatwością wyczyścimy całe urządzenie (np. przewody wewnątrz ekspresu, którymi kawa trafia do filiżanki) jak i system mleczny. Dużą zaletą będzie także energooszczędność tego rodzaju urządzeń, a także – co szczególnie ucieszy miłośników kaw mlecznych – system do spieniania mleka, w który wyposażona jest większość ekspresów automatycznych. Jedyną wadą może okazać się cena, chociaż wysoka jakość przygotowywanych kaw, nowoczesna technologia, solidność wykonania i piękny design może zrekompensować wydatek.

Rodzaje ekspresów do kawy
Autor: materiały prasowe Jura