Jedna kawa, mnóstwo możliwości. Przepisy na niezwykłe napoje kawowe, które przygotujesz w domu

2020-11-13 9:40 Materiał partnerski DD
Jura | ekspres do kawy
Autor: Jura, materiały prasowe

Z czym się kojarzy ekspres do kawy? Najczęściej z aromatycznym espresso, pobudzającym americano albo relaksującym latte. I słusznie – jednak doskonałych napojów, które mogą powstać na bazie kawy z ekspresu ciśnieniowego, jest znacznie więcej. Zebraliśmy garść niezwykłych przepisów na niebanalne, lecz pyszne kawowe specjały. Zapraszamy do odkrywania zupełnie nowych smaków!

Kilka pomysłów na kawowe klasyki

Café crème, klasyczna kawa ze Szwajcarii

Zacznijmy od kawowej klasyki rodem ze Szwajcarii, ojczyzny firmy Jura – producenta najwyższej jakości automatycznych ekspresów do kawy. Kawę zamiast z mlekiem pije się tam ze śmietanką, co gotowemu napojowi nadaje wyjątkowo aksamitną teksturę.

Składniki (dla 1 osoby) to:

  • 100 ml kawy
  • Śmietanka do kawy

Sposób przyrządzenia

  1. Wstępnie ogrzaną filiżankę umieść pod wylewką kawy.
  2. Przygotuj kawę określając ilość wody na 100 ml.
  3. Gotową kawę wymieszaj ze śmietanką, opcjonalnie także z odrobiną cukru.

Latte macchiato, trójbarwna kawa z Italii

Ta kawa zachwyca i smakiem, i wyglądem – widocznymi (dzięki przezroczystemu szkłu) warstwami poszczególnych składników. Chętnie pijemy ją w kawiarniach, a teraz możemy zrobić także we własnym domu.

Składniki (dla 1 osoby)

  • 55 ml espresso
  • Mleko i pianka mleczna
  • 15 ml syropu lub 40 ml likieru Baileys (alkoholowy)

Sposób przygotowania

  1. Podstawą latte macchiato jest espresso, które stanowi 1/4 objętości w szklance.
  2. Pozostałe 3/4 to gorące mleko i równie gorąca pianka mleczna.
  3. Ponieważ mleko jest gęstsze od kawy, kawa utrzymuje się na jego powierzchni.
  4. Do smaku możesz dodać odrobinę syropu smakowego lub Baileys.
  5. Zacznij od wlania do szklanki syropu smakowego, a następnie przygotuj latte macchiato.
  6. Napój podawaj w wysokiej szklance ze szkła żaroodpornego. Nie zapomnij o odpowiednio długiej łyżeczce.

Więcej przepisów na kawowe klasyki z różnych stron świata znajdziesz TUTAJ.

Jura J6 Piano White
Autor: materiały prasowe jura Połączenie szlachetnych materiałów i wyjątkowego wzornictwa. Ekspres „J6 Piano White” jest intuicyjny w obsłudze, a dzięki nowoczesnym technologiom przyrządzi nawet 13 rodzajów kawowych napojów. www.jura.com

Owocowe drinki kawowe – z alkoholem lub bez

Bananarama, urok lata przez cały rok

Wysoki kieliszek do martini, a w nim dwubarwny napój z mocnym akcentem zieleni i chmurka z bitej śmietany… Co mogłoby bardziej sugestywnie przypomnieć – choćby w listopadzie czy w grudniu – o wakacyjnej beztrosce?

Składniki (dla 1 osoby)

  • 30 ml ristretto
  • 20 ml likieru bananowego
  • Łyżka bitej śmietany
  • Szczypta mielonego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Wlej likier o smaku bananowym do kieliszka do martini.
  2. Powoli dolewaj wcześniej przygotowane ristretto, tak aby utworzyć dwie warstwy.
  3. Nałóż na wierzch bitą śmietanę.
  4. Bitą śmietanę posyp odrobiną mielonego imbiru
Jura, bananarama
Autor: Jura, materiały prasowe Bananarama

Fragolino, udany mariaż kawy z… truskawkami

Lekki, orzeźwiający smak i zapach truskawek doskonale łączy się z walorami kawy. Nie wierzysz? Sprawdź! A potem sięgnij po kolejne owocowe wariacje na temat kawy (link pod przepisem).

Składniki (dla 1 osoby)

  • 100 ml espresso
  • 80 ml puree truskawkowego
  • 20 ml bitej śmietany
  • 8 kostek lodu

Sposób przygotowania

  1. Umieść kostki lodu w shakerze.
  2. Przygotuj kawę i dodaj do shakera, następnie dodaj pozostałe składniki.
  3. Potrząsaj energicznie przez około 20 sekund, tak żeby natychmiast schłodzić espresso i połączyć wszystkie ingrediencje.
  4. Przelej przygotowany w ten sposób napój do dekoracyjnej szklanki. Dla jeszcze lepszego efektu na jej krawędzi możesz zatknąć świeżą lub mrożoną truskawkę.

Więcej fantastycznych pomysłów na alkoholowe i bezalkoholowe drinki kawowe m.in. z nutą cytryny, pomarańczy, mango, kokosa, arbuza, mięty, a także naszego swojskiego jabłka, znajdziesz na TUTAJ.

Ekspresy Jura
Autor: materiały prasowe Jura

Kawa, która wyjątkowo rozgrzewa w chłodne dni

Café après – na udane popołudnie w miłym towarzystwie

Oto wymarzony pomysł na wyjątkową celebrację spotkania z bliskimi lub z przyjaciółmi. Tak przyrządzonej kawy pewnie jeszcze nie pili!

Składniki (dla 4 osób)

  • 110 ml mocnej kawy
  • 1 litr mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • Starta skórka połowy pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej cztery żaroodporne szklanki.
  2. Mleko wlej do rondla, dodaj pokruszoną czekoladę oraz laskę cynamonu. Wszystko to doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij rondel z kuchenki.
  3. Rozetnij laskę wanilii, by wyjąć miąższ.
  4. Mieszając, dodaj laskę wanilii, wyjęty z niej miąższ, kawę oraz skórkę pomarańczową do gorącego mleka. Pozostaw na chwilę do zaparzenia.
  5. Jeśli chcesz, aromat Café Après możesz podkreślić kroplą alkoholu, na przykład rumu.
  6. Odcedzając napój np. przez drobne sitko przelej go do podgrzanych szklanek. Serwuj niezwłocznie po przygotowaniu.