Jak zaparzyć kawę idealną? Zrób to jak profesjonalny barista, nie wychodząc z domu

2020-11-13 9:40 Materiał partnerski DD
Jura ekspresy
Autor: mat. pras. JURA

Profesjonalni bariści zadziwiają nas i zachwycają swoimi umiejętnościami. Parę sprawnych, błyskawicznych ruchów wystarczy im, by najpierw przyrządzić doskonały napar, zrobić mleczną piankę, przygotować zamówiony napój, a na koniec wspaniale go ozdobić. Gdy cieszymy się widokiem, aromatem i wreszcie smakiem kawy w mieście nie musimy się zastanawiać nad elementami składowymi końcowego sukcesu. Warto jednak je poznać, by napojem na miarę tego z kawiarni móc się cieszyć także w zaciszu własnych czterech ścian.

Punkt wyjścia to oczywiście zakup odpowiedniego ekspresu. Liczą się tu kwestie takie jak po pierwsze bezpieczne materiały, niewpływające ani na zdrowie człowieka, a na smak napoju. Nie każdy z nas jest ekspertem w tej dziedzinie, dlatego najprościej i najskuteczniej jest zdecydować się na sprzęt od uznanego producenta – takiego jak szwajcarska firma Jura, która od lat oferuje najwyższej jakości ekspresy oraz liczne urządzenia towarzyszące (m.in. chłodziarki i spieniacze do mleka czy podgrzewacze do filiżanek).

Po drugie warto zadbać o dobry młynek, który dzień po dniu bez problemu będzie mielił ziarna tak, by wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. Ani kawa uprzednio mielona, ani nieekologiczne kapsułki nie zapewnią niestety takiego rezultatu jak bieżące mielenie ziaren.

Trzecia niezwykle ważna kwestia to wygoda intuicyjnego sterowania sprzętem. Najlepsze są bez wątpienia ekspresy automatyczne, które nie tylko samodzielnie dobierają optymalne warunki parzenia do wybranego przez nas typu kawy, lecz także wyręczają nas w procesie czyszczenia sprzętu. To niezwykle ważne, bo w optymalnej higienie tkwi sekret zarówno idealnego smaku kawy, jak i – co oczywiście jeszcze ważniejsze – zdrowia tych, którzy ją piją.

Więcej na temat zakupu ekspresu piszemy TUTAJ i TUTAJ. Kwestię doboru praktycznych akcesoriów omawiamy TUTAJ.

Filiżanki – eleganckie i… podgrzane

Kawa nawet z najlepszego ekspresu nie zachwyci swym niewątpliwie czarującym aromatem i znakomitym smakiem, jeśli nie zostanie elegancko zaserwowana w odpowiednim naczyniu. Klasyczny wybór to oczywiście filiżanka z dobrej, cienkiej porcelany. Okazuje się jednak, że zastawa grubościenna dłużej trzyma ciepło, co w przypadku kawy szczególnie ważne. Z tego też powodu najróżniejsze naczynia do serwowania kawy – czy z ceramiki, czy coraz popularniejsze szklane – warto uprzednio podgrzać.

Można to zrobić na kilka sposobów. Najprościej nalać do czarki czy szklanki nieco wrzątku, a po chwili go wylać. Kto korzysta z ekspresu (a nie np. z kawiarki) może z powodzeniem zagrzać naczynia strumieniem pary z odpowiedniej dyszy. Wyjątkowy komfort oferuje wspomniany wcześniej podgrzewacz do filiżanek, utrzymujący je stałej, optymalnej temperaturze 55°C. Urządzenie to zapewne nie jest niezbędne w mieszkaniu singla czy pary, ale na pewno przyda się w domu zawsze otwartym dla przyjaciół, albo po prostu zamieszkałym przez dużą rodzinę.

Podgrzewacz do filiżanek Jura | ekspres do kawy
Autor: Jura, materiały prasowe

Najwyższej jakości składniki

Aby gotowy napój zachwycał, należy sięgnąć po odpowiednie surowce. Każdy miłośnik czarnego naparu z uwagą wybiera kawę. Zwraca uwagę nie tylko na producenta i skład, ale nawet na datę palenia. Każdy z nas też dba, by mleko wykorzystywane do cappuccino albo latte było zawsze świeże (pomaga w tym odpowiedni pojemnik lub chłodziarka). Nie każdy z nas natomiast zdaje sobie sprawę, jak wielkie znaczenie ma woda – a to przecież ona stanowi aż 98% zawartości każdej filiżanki naparu.

Oczywiście na jakość wody w kranie mamy ograniczony wpływ. Na szczęście bez trudu możemy zadbać o najwyższe walory tej, którą wykorzystuje ekspres. Wystarczy sięgnąć po opracowany przez ekspertów firmy Jura innowacyjny filtr CLARIS, który każdym użyciu ekspresu zapewnia doskonałą, świeżo uzdatnioną wodę. Filtr ten bowiem absorbuje substancje szkodliwe, ale zachowuje bogactwo minerałów oraz związków fluoru istotnych dla kondycji psychofizycznej człowieka oraz dla smaku i aromatu naparu. Co ważne, by cieszyć się tymi korzyściami, wystarczy włożyć filtr w odpowiednie zagłębienie zasobnika wody. Umieszczony tam zagwarantuje doskonałe wrażenia smakowe i zapachowe, a jednocześnie usunie konieczność odkamieniania ekspresu. Więcej na ten temat TUTAJ.

Kawa z fantazją

Każdy barista choćby „w nocy o północy” bez zawahania przygotuje kawową klasykę na najwyższym poziomie. Wielu z nas właśnie dlatego pije kawę w kawiarni, by ulubione espresso doppio, latte macchiato albo caffe lungo otrzymać w zawsze tej samej, doskonałej jakości. Warto jednak wiedzieć, że każdy z tych kawowych ekspertów – podobnie jak barman w ulubionym pubie – ma w głowie również mnóstwo pomysłów na najróżniejsze gorące i zimne napoje kawowe, drinki (z alkoholem i bez), a nawet desery.

Idąc tym tropem warto z kawą eksperymentować. Nie obawiać się łączenia jej z nawet najbardziej odległymi z pozoru zapachami i smakami m.in. egzotycznych owoców. Fantastyczne pomysły na udane mariaże tego typu – ale też bardziej klasyczne kawy wzbogacone m.in. alkoholami, czekoladą, przyprawami i syropami smakowymi – znaleźć można TU. W sezonie jesienno zimowym, gdy wszyscy szukamy ciepła, szczególnie warto polecić przepisy na kawy rozgrzewające, zebrane TU.

Na koniec każdą kawę, serwowaną komuś bliskiemu albo przyrządzoną dla samego siebie, warto udekorować – tak jak w kawiarni. To szczególnie ważne teraz, gdy wyjście do ulubionego lokalu jest utrudnione. Każdy z nas potrzebuje przecież odrobiny wykwintu. Zafundujmy go więc sobie sami! Jak to zrobić? Bariści związani z marką Jura objaśniają to między innymi TU (serca), TU (wzór orientalny) i TU (róża).

Jura | ekspres do kawy
Autor: Jura, materiały prasowe