Jak dbać o ekspres, by kawa zawsze smakowała świetnie? Rady eksperta

2020-09-25 11:23 Materiał sponsorowany Daniel Działa
Ekspres Jura
Autor: materiały prasowe Jura

Żeby codziennie cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem kawy, trzeba nie tylko wybrać odpowiedni ekspres, ale też odpowiednio go konserwować. Jak? Opowiedział nam o tym Philipp Büttiker, inżynier, który od 30 lat rozwija innowacyjne technologie firmy JURA i stał na czele zespołu opracowującego produktów do czyszczenia.

Nie jest dla nikogo niespodzianką, że podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD regularna konserwacja ekspresu do kawy – zgodna z zaleceniami producenta – znacznie przedłuża żywotność sprzętu oraz pozwala na bezawaryjne, sprawne działanie. Ten rodzaj sprzętu ma jednak pewien rys szczególny. Właściwie czyszczenie oraz higiena w obchodzeniu się z wodą, kawą i mlekiem wprost przekłada się bowiem na walory napoju, jego aromat i smak.

Punkt wyjścia: jakość wody

Nim jednak przejdziemy do tematu czyszczenia, musimy zwrócić uwagę na nieco mniej oczywisty wątek – jakość wody, która przecież odpowiada za 98% zawartości filiżanki kawy. W wielu rejonach Polski woda jest twarda. Co więcej, prócz wapnia, minerałów i fluorków nieraz zawiera ołów, miedź, aluminium czy chlor. Pierwiastki te są obojętne nie tylko dla ekspresu, lecz przede wszystkim dla naszego zdrowia.

Z tego powodu najlepszym pierwszym krokiem na drodze do pysznej i zdrowej kawy powinno być wykorzystanie filtra CLARIS, który każdym użyciu ekspresu zapewni doskonałą, świeżo przefiltrowaną wodę. W jaki sposób? Zaabsorbuje substancje szkodliwe, ale zachowa bogactwo minerałów oraz związków fluoru istotnych na równi dla kondycji psychofizycznej człowieka oraz dla smaku i aromatu naparu. W rezultacie zagwarantuje doskonałe wrażenia smakowe, a wyeliminuje konieczność odkamieniania ekspresu. Co ważne, by cieszyć się tymi korzyściami, wystarczy włożyć filtr w odpowiednie zagłębienie zasobnika wody. Gotowe!

Podobnie proste jest korzystanie z pozostałych środków do czyszczenia i konserwacji firmy JURA. Dzięki zastosowanym w urządzeniach tej marki odpowiednim programom – podobnie jak przy parzeniu kawy –sprawa sprowadza do naciśnięcia odpowiedniego przycisku.

ekspres Jura
Autor: materiały prasowe Jura

Kamień nie taki ciężki

Podstawowy zabieg związany z utrzymaniem ekspresu w doskonałej formie to odkamienianie. Kamień osadza się w urządzeniu podczas podgrzewania wody. Zwęża światło przewodów i wydłuża czas potrzebny do uzyskania odpowiedniej temperatury, a tym samym zwiększa zużycie prądu – ale to nie wszystko. Jeśli wyraźnie spowolni drożność, doprowadzi do całkowitej awarii sprzętu.

Wcześniej zaś odkładający się kamień będzie wpływał negatywnie na jakość naparu. Bo choć w niewielkich ilościach wapń (jeden z głównych składników tzw. kamienia kotłowego) służy jako ważny nośnik smaku, jego nadmiar pogarsza walory wody, a do tego – m.in. z powodu wahań temperatury – utrudnia optymalne rozwinięcie aromatu kawy. Dlatego jeśli nie używa się filtrów CLARIS wykluczających problemy z kamieniem, należy mieć w pogotowiu tabletki odkamieniające JURA i sięgnąć po nie, gdy tylko na wyświetlaczu ekspresu pojawi się informacja na ten temat.

Liczy się wnętrze

Kolejny ważny wątek to czyszczenie jednostki zaparzającej. Choć nie wszyscy z nas zdają sobie sprawę, z biegiem czasu odkłada się w niej tłuszcz kawowy – w niewielkich ilościach pozostający w ziarnach mimo m.in. procesu palenia. Rozwiązaniem jest tu dwufazowa tabletka w połączeniu ze zintegrowanym, sterowanym elektronicznie programem czyszczącym. Warto podkreślić, że proces ten nie tylko usuwa tłuszcz, ale też konserwuje przewody tak, by długotrwale opóźnić odkładanie się osadu. A wszystko to odbywa się po naciśnięciu odpowiedniego klawisza – nie ma potrzeby nawet zaglądać do wnętrza ekspresu.

Zawsze świeże mleko

Ostatni, ale bardzo istotny element dbałości o ekspres do kawy, wiąże się z mlekiem. Zacznijmy od przypomnienia: wężyka nie powinno się wkładać do kartonu czy butelki z mlekiem, bo grozi to zanieczyszczeniem go, a w konsekwencji pogorszeniem smaku napoju. Należy korzystać ze szklanego lub próżniowego pojemnika na mleko albo z chłodziarki. Rozwiązania wszystkich tych rodzajów oferuje JURA, co nie bez znaczenia – w formach stylistycznie dopasowanych do ekspresów. Przede wszystkim jednak odpowiednio dobrane materiały i szczelne połączenia z jednej strony, a możliwość mycia w zmywarce z drugiej wyraźnie ułatwiają tu zachowanie najwyższych standardów higieny na całej drodze mleka od zasobnika przez wężyk i dyszę do filiżanki czy szklanki.

Aby latte macchiato, cappuccino czy flat white zawsze smakowały idealnie, firma JURA opracowała specjalny płyn do czyszczenia systemu mlecznego. Podczas automatycznego programu czyszczenia systemu mlecznego preparat ten skutecznie usuwa tłuszcz i proteiny, co zapobiega rozwojowi bakterii i innych zarazków.

Jakość, której możemy być pewni!

Na koniec podkreślmy, że ekspresy do kawy szwajcarskiej firmy JURA otrzymały certyfikat potwierdzający spełnianie wysokich standardów higieny w niezależnym teście przeprowadzonym przez międzynarodowy instytut TÜV Rheinland. To dowód, że specjalnie opracowana formuła produktów do konserwacji tej marki jest optymalnie dostosowana do automatycznych cykli konserwacyjnych i pielęgnacyjnych dostępnych w jej urządzeniach. Jak filtr CLARIS dba o idealną wodę, tak tabletki do czyszczenia o nieskazitelną jednostkę zaparzającą, wolną od resztek tłuszczu kawowego, a czyszczenie systemu mlecznego pozostawia przewody bez jakichkolwiek pozostałości mleka.

ekspres Jura
Autor: materiały prasowe Jura