Doskonała kuchnia i przyjemna atmosfera w murach poznańskiej Cuciny

2022-10-12 14:51 Materiał sponsorowany

Cucina 88 to restauracja zlokalizowana w Poznaniu przy ulicy Wyspiańskiego, w centrum historycznego, fortecznego obiektu, gdzie mieści się City Park Poznań. Cegła, szkło, drewno i stal, które spotkać można we wnętrzu, tworzą niepowtarzalny klimat. W połączeniu z sezonową kartą menu, pełną inspiracji czerpanych z natury stanowią gwarancję najwyższej jakości. Dzięki temu Cucina 88 już od dziesięciu lat zachwyca powracających do niej Gości.

Cucina
Autor: materiały prasowe/Cucina

Historyczne mury

Restauracja Cucina 88 jest częścią obiektu składającego się z pięciogwiazdkowego hotelu City Park Hotel & Residence, City Garden SPA by L’OCITANE oraz zaplecza usługowego i kulinarnego. To zaciszna przestrzeń w centrum miasta, której mury pełne są bogatej historii.

Początki zespołu koszarowego sięgają XIX wieku. Poznań, który od 1828 roku został pruską twierdzą, cechowało rozwinięte budownictwo zarówno forteczne, jak i koszarowe. Byłe obiekty taborów, gdzie obecnie znajduje się City Park, od 1921 roku przejął 1. batalion pancerny. W budynkach kompleksu garażowano sprzęty i pojazdy, na przykład czołgi, stacjonowała tu też remiza. W okresie międzywojennym w murach mieścił się między innymi 15. Pułk Ułanów Poznańskich.

Pięknie zachowana cegła dzisiaj pełni zupełnie inną funkcję. Obiekt poddano rewitalizacji, wprowadzono także rozwiązania eko i smart, by w myśl filozofii postawionej na dwóch ósemkach tworzyć miejsce, które jest blisko człowieka.

Cucina zewnątrz
Autor: materiały prasowe/Cucina

88 Concept

Filozofia, architektura, produkt i aura, które bliskie są człowiekowi – właśnie tak opisać można koncept, który towarzyszy obiektom znajdującym się przy ul. Wyspiańskiego. Całość oparta jest o proste i inteligentne rozwiązania, ale także swobodną atmosferę i profesjonalizm zespołu. Wszystko w myśl Konceptu 88, będącego inicjatywą Wiesława Jana Prusieckiego, wizjonera i inwestora, właściciela restauracji Cucina 88, w której panuje otwartość, serdeczność i ciepło.

„Uwielbiam mówić, że ciepło to kuchnia, a kuchnia to CUCINA. Ponad dziesięć lat temu, kreując wnętrze mojej pierwszej restauracji w Poznaniu, właśnie ta idea była bliska mojemu sercu. Myśląc o domowym zaciszu i pełnej swobodzie, tworzyłem wnętrze, które będzie proste, ponadczasowe, bliskie człowiekowi i naturze” – mówi Wiesław Jan Prusiecki. Kuchnia w restauracji jest otwarta, co sprawia, że już w momencie przekroczenia progu można czerpać przyjemność z odwiedzin Cuciny.

Cucina
Autor: materiały prasowe/Cucina

Spotkanie tradycji z nowoczesnością

Wnętrze restauracji pełne jest kontrastów. Jak mówi Wiesław Jan Prusiecki: „W historycznych murach, gdzie dominuje cegła, postawiłem na drewno, stal i szkło”. Rzeczywiście, pięknie zachowana cegła w Cucinie spotyka się z licznymi elementami drewnianymi. Są to między innymi prostokątne, solidne stoły na czarnych, metalowych nogach, przy których stoją designerskie krzesła, usłane miękką, czarną tkaniną. Na tle ciepłego światła z sufitowych lamp wyróżnia się szklane homarium, stanowiące jeden z fundamentów wnętrza, które podkreśla oświetlenie LED w ciepłych tonacjach.

„Drewno, stal i szkło stały się tłem dla tysięcy butelek wina, kieliszków i prostej porcelany, która również jest elementem wystroju wnętrza” – dodaje właściciel restauracji. Duże, trzydrzwiowe okna zakończone łukiem pozwalają promieniom słonecznym podkreślić ścianę drewnianych regałów, na których stoją niezliczone ilości butelek wina – idealnych nie tylko do posiłku spożywanego w Cucinie, ale także do zabrania do własnego domu.

Historyczne, ceglane mury, same w sobie tworzą piękny efekt dekoracyjny, dlatego na ścianach Cuciny nie znajdziemy wielu dodatków. Wnętrze restauracji wypełniają elementy, których obecność jest naturalna i niewymuszona. Przytulną atmosferę kreują świece w jasnych barwach znajdujące się na stolikach. Intymności natomiast dodają delikatne, drewniane, ale przezierne parawany, które oddzielają od siebie stoliki. Na półkach zobaczyć można butelki alkoholi, kieliszki i szklanki w określonych kształtach, a także skrzynki wykonane z drewna. – „Najważniejsza jednak zawsze jest atmosfera tworzona przez wyjątkowych ludzi – obsługę, Gości i każdego, kto wnosi kawałek swojej historii do cucinowego wnętrza” – mówi Wiesław Jan Prusiecki.

Cucina
Autor: materiały prasowe/Cucina
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE