Blaty kuchenne drewniane. Jakie plusy i minusy mają blaty drewniane? PORADNIK

2012-05-24 18:21

Blaty kuchenne drewniane wymagają większej uwagi niż kamień czy laminat. Blaty drewniane wygrywają ciepłem i naturalnością. Jak wybrać blat drewniany? Jakie gatunki drewna idealnie nadają się na blat kuchenny drewniany? Czym się różnią blaty z drewna litego od blatów z drewna klejonego?

Blaty drewniane
Autor: materiały prasowe Ferro Blaty z drewna, choć mogą się kojarzyć ze stylem skandynawskim albo eco, doskonale sprawdzają się także w innych estetykach, od stylu loftowego po nowoczesny.

Spis treści

  1. Blaty kuchenne drewniane: opinie
  2. Blaty kuchenne drewniane z drewna litego vs. blaty z drewna klejonego
  3. Czym wykończyć blat kuchenny drewniany?
  4. Jak pielęgnować blaty kuchenne drewniane
  5. Jakie drewno sprawdza się na blaty kuchenne drewniane?
  6. Blaty kuchenne drewniane, białe, szare - INSPIRACJE
  7.  Blaty drewniane w kuchni

Blaty kuchenne drewniane nadają ciepłego klimatu aranżacji kuchni, są miłe w dotyku i naturalne. Pasują do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, rustykalnym czy włoskim. Zanim zdecydujesz się na szafki stojące czy wyspę kuchenną, upewnij się, czy dostaniesz też w tym rozmiarze blat kuchenny, zwany też blatem roboczym. Większość gotowych blatów kuchennych ma głębokość 60-62 cm, ale występują nawet 90-centymetrowe. Głębsze blaty wykonuje się na zamówienie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, ale można je idealnie dopasować do aranżacji własnej kuchni. Blat kuchenny drewniany wymaga odpowiedniej pielęgnacji, by służył nam w dobry stabie przez kilka lat.

Sprawdź: Podłoga w kuchni: wybieramy płytki kuchenne na lata. 10 ZDJĘĆ ładnych aranżacji>>

Blaty kuchenne drewniane: opinie

Blaty drewniane PLUSY: Blat kuchenny z drewna jest łatwy w obróbce i renowacji (drewno można dowolnie przycinać, wielokrotnie odnawiać, lakierować i malować). Blaty drewniane są ciepłe w dotyku, ekologiczne, a gatunki egzotyczne odporne na wilgoć. Blaty drewniane MINUSY: Podatność na plamienie i zarysowania (zwłaszcza blaty wykonane z miękkiego drewna krajowego). Ponadto blaty kuchenne z drewna źle znoszą kontakt z wysoką temperaturą, odbarwiają się, są łatwopalne. Blat drewniany z czasem ciemnieje pod wpływem promieni słonecznych.

Zobacz też: Kuchnia dobrze oświetlona. Wybieramy lampy do kuchni: wiszące, kinkiety, halogeny>>

Blaty kuchenne drewniane z drewna litego vs. blaty z drewna klejonego

Blaty drewniane lite czy blaty drewniane klejone - jakie są lepsze? Blat kuchenny lity wyróżnia się naturalnym usłojeniem i nierównościami. Taki blat pasuje zwłaszcza do kuchni rustykalnych. Blat kuchenny klejony składa się z oszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lameli. Blaty drewniane klejone są bardziej praktyczne i twardsze niż blat lity. Taki blat nie wypacza się, nie pęka, nie pęcznieje. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych kawałków drewna.

Polecamy: Nowoczesna BIAŁA KUCHNIA: jak dopasować do niej ściany, podłogę i blat?>>

Czym wykończyć blat kuchenny drewniany?

Blaty kuchenne drewniane możesz zabezpieczyć na dwa sposoby: do wyboru masz lakier albo olej. Oba dobrze zabezpieczają drewno przed wnikaniem wilgoci i drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi. Dzięki olejowaniu drewno lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami (ale też nieco ciemnieje). Lakier zapewnia dobrą warstwę ochronną blatu,  z czasem jednak może się łuszczyć. Jest łatwopalny.

Jak pielęgnować blaty kuchenne drewniane

Aby kuchenne blaty drewniane dobrze służyły nam przez długie lata, nie należy dopuszczać do ich przegrzewania. Nad piekarnikiem i zmywarką do naczyń warto zamontować specjalną listwę dyfuzyjną, chroniącą przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej.

Sprawdź też: Minipiekarnik elektryczny: testujemy 9 modeli piekarników elektrycznych w wersji mini. Opinie i ceny>>

Jakie drewno sprawdza się na blaty kuchenne drewniane?

O to zapytaliśmy eksperta z firmy DLH Poland - Osobom ceniącym naturalne, wysokiej jakości materiały polecamy blaty z drewna egzotycznego. Takie blaty odznaczają się trwałością oraz bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi. Duża zawartość naturalnych olejków i kwasu krzemowego w drewnie wpływa bezpośrednio na twardość i wysoką stabilność wymiarową wykonanych z niego elementów. Blaty drewniane z gatunków odpornych na wilgoć, takich jak tek, merbau, iroko, tauari, palisander, doskonale radzą sobie w mokrym środowisku (czyli w kuchni, łazience). Gwarantują wyjątkowe walory wizualne. Mają wyraźny rysunek i bogatą kolorystykę (w zależności od gatunku - od głębokich brązów po czerwienie wzbogacone złotymi refleksami). Blaty z drewna egzotycznego stanowią luksusowy akcent we wnętrzu kuchni.

Blaty kuchenne drewniane, białe, szare - INSPIRACJE

 Blaty drewniane w kuchni

Blaty kuchenne drewniane są ładne i naturalne. Znajdziesz odpowiedni na własną kieszeń. Wybierz twardy gatunek drewna, krajowego (dąb, jesion, buk) bądź egzotycznego (tek, mahoń, doussie). Blat z klejonych listew będzie odporny na pękanie i odkształcanie. Powierzchnię trzeba koniecznie zabezpieczyć lakierem. Wosk i olej nie tylko nie chronią blatu, ale powodują powstawanie zacieków podczas ścierania na mokro. Oferta drewnianych blatów jest bardzo duża. Pasują nie tylko do kuchni rustykalnej.

Najlepsze materiały na blat kuchenny
Nasi Partnerzy polecają