Choroby z lodówki - sprawdź czy prawidłowo przechowujesz żywność i poznaj technologie, które pomagają dbać o zdrowie

2021-07-30 13:04 Materiał sponsorowany
Model Vestfrost VR-FB383-2H0B
Autor: Materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB383-2H0B

Jesteś tym, co jesz – prawda ta nabiera dodatkowego znaczenia w sytuacji, gdy weźmiemy pod uwagę nie tylko jakość produktów, ale również sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że wielu bakteriom, wirusom czy pleśniom niestraszna jest nawet niska temperatura.

Brytyjscy naukowcy postanowili sprawdzić stan czystości chłodziarko-zamrażarek – logistycznych centrów każdej kuchni. Wyniki ich badań są szokujące. Najwięcej bakterii, bo nawet około 8000 kolonii na centymetr kwadratowy, znajduje się w szufladzie na warzywa. Najczęściej znajdują się tam pałeczki E.coli, Salmonella i Listeria. Ten rezultat przekracza aż 750 razy dopuszczalne normy. Do drobnoustrojów rozmnażających się w nieświeżych produktach spożywczych należą również gronkowce, niektóre beztlenowce i paciorkowce. Niezwykle groźne są zatrucia pałeczką jadu kiełbasianego (botulizm) i wąglika.

Oprócz bakterii powinniśmy uważać również na pleśń. Zarodników pleśni nie zobaczymy gołym okiem – to cząsteczki wielkości od 2 do 5 mikronów. Ponieważ są tak małe i lekkie bardzo łatwo się przenoszą, a gdy znajdą sprzyjające warunki do rozwoju, błyskawicznie się rozmnażają. Pleśnie uwielbiają środowisko kwaśne, wilgotne i ciepłe, są jednak gatunki, które mogą się rozwijać nawet w temperaturze 5 st. C. Dlatego, przechowując w lodówce produkty zakażone zarodnikami grzybów, nie ustrzeżemy ich przed pleśnieniem. Warto pamiętać również o tym, że nie sama pleśń jest dla nas szkodliwa, tylko produkty jej przemiany materii, czyli trujące mikotoksyny. Nawet mała plamka może być z gatunku tych, które wytwarzają dużo mikotoksyn, dlatego nawet częściowo spleśniały produkt należy wyrzucić w całości.

Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB373-2H0I

Jakie choroby powodują szkodliwe substancje znajdujące się w naszych lodówkach?

Częste spożywanie nadpleśniałych produktów może wywołać trudne do leczenia choroby, tzw. mikotoksykozy. Groźniejsze ich postacie prowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn i martwicy, a nawet pierwotnego raka wątroby. Szkodliwe bakterie w lodówkach mogą z kolei wywoływać ciężkie infekcje pokarmowe. Co istotne, bakterie E. coli, salmonelli i listerii, oprócz zwykłego zatrucia, mogą prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mięśnia sercowego, a nawet wywoływać poronienie i sepsę.

Zmień codzienne nawyki, zadbaj o swoje zdrowie, a także planetę

W codziennym korzystaniu z chłodziarko-zamrażarki niezwykle ważne jest umiejętne rozlokowanie produktów, przestrzeganie kilku zasad prawidłowego przechowywania żywności oraz regularne mycie lodówki. Kupujemy za dużo i w pewnym momencie zapominamy o tym, co kryje wnętrze naszej lodówki. A to już krok do sytuacji, kiedy coś się w niej zepsuje lub pojawi się pleśń, a potem nieprzyjemny zapach.

Marnotrawstwo żywności to nie tylko kwestia indywidualna, ale coraz poważniejszy problemem w Polsce i Europie. Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie, w skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Powołując się na badania Eurostatu, znajdujemy się na piątym miejscu w UE ze względu na wyrzucanie żywności. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, za ponad 2 mln ton rocznie zmarnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe.

Jak walczyć w swoim domu z marnotrawieniem żywności? Przegląd lodówki należy robić przynajmniej raz w miesiącu, a w przypadku częstych zakupów raz w tygodniu. Kupuj tyle, ile potrzebujesz, a z produktów korzystaj zgodnie z zasadą: najpierw te z krótką datą ważności. Inny ważny aspekt dotyczy przechowywania żywności. Foliowe opakowania lepiej zastąpić papierem lub plastikowymi pudełkami, które skutecznie eliminują przenikanie zapachów.

Pamiętajmy, że jeśli nasza lodówka wyposażona jest w specjalne pojemniki do przechowywania mięsa lub warzyw lepiej trzymać produkty właśnie w nich. Nieprzypadkowo szuflada na świeże mięso i ryby skonstruowana jest tak by temperatura wewnątrz niej nie była zaburzana z każdym otwarciem drzwi chłodziarki. Do przechowywania świeżych warzyw, owoców i grzybów wybieraj urządzenia wyposażone w szufladę z regulacją wilgotności, co pomoże na dłużej zachować ich chrupkość i smak.  Aby surowe mięso, warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć. Nie pozwól również, by w twojej lodówce zalegała woda, krew z mięsa oraz inne ciecze. Tutaj świetnie sprawdzi się urządzenie, którego półki wykończone są starannie listwami chroniącymi przed wyciekaniem płynów na niższe poziomy. Znaczenie ma regularne i dokładne mycie lodówki, które pomoże w redukcji znajdujących się wewnątrz bakterii.

Wyposażenie lodówek marki Vestfrost
Autor: materiały prasowe Wyposażenie lodówek marki Vestfrost

W czym mogą nam pomóc nowoczesne technologie?

Producenci AGD coraz mocniej wsłuchują się w potrzeby konsumentów, oferując w swoich urządzeniach rozwiązania, które pomagają utrzymać świeżość produktów na dłużej oraz eliminować szkodliwe dla zdrowia cząsteczki. Zdecydowanie należy do nich technologia PureBeam+, stosowana w chłodziarko-zamrażarkach duńskiej marki Vestfrost.

Dzięki wykorzystaniu diody UV-C LED oraz filtra węglowego pozwala ona neutralizować nieprzyjemne zapachy oraz unieszkodliwia bakterie, wirusy i grzyby z filtrowanego powietrza. Dzięki temu masz pewność, że przechowywana żywność będzie wolna od niebezpiecznych mikroorganizmów. Filtr MaxiFresh ulokowany w szufladzie na warzywa i owoce pochłania z kolei etylen – uwalniany naturalnie w procesie dojrzewania roślin.  W ten sposób są one świeże dłużej. Nie bez znaczenia jest również system cyrkulacji powietrza w chłodziarkach Vestfrost. Dwa osobne wentylatory NoFrost Multi sprawiają, że ściany są wolne od szronu i lodu, a zapachy nie przenikają się między komorami. Żywność chłodzona i mrożona jest równomiernie zachowując idealną temperaturę. Ważne jednak by produkty w lodówce były tak ustawione, by powietrze mogło swobodnie między nimi krążyć.

Model Vestfrost VR-FB383-2H0P
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB383-2H0P
Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Autor: materiały prasowe Model Vestfrost VR-FB373-2H0I
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Wakacyjny, kolorowy, radosny. Taki jest lipcowy numer „M jak Mieszkanie” . Prezentujemy w nim inspirujące zestawy mebli oraz dodatków na balkon i taras - w różnych stylach, na każdy metraż.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Lipiec 2021