Wybieramy nowoczesne płyty kuchenne
Płyty grzejne obecnie produkuje się w wielu rozmiarach, nawet już od 30 cm szerokości. Jest to znakomitym ułatwieniem w niewielkich kuchniach lub aneksach kuchennych w kawalerkach. Płyty grzejne zazwyczaj mają formę prostokątów lub kwadratów ale znajdziemy też, idealną na wyspę kuchenną, płytę w kształcie orzecha nerkowca. Nowoczesne płyty grzejne mozemy podzielić ze wzgledu na rodzaj zasilania - mogą, więc korzystać z gazu albo z energii elektrycznej. Na rynku wciąż dostępne są płyty ceramiczne, jednak do najpopularniejszych należą ostanio płyty grzewcze gazowe i indukcyjne. Płyty gazowe mają cały czas mnóstwo zwolenników. Powodem jest niższa cena gazu niż energii elektrycznej, przyzwyczajenie oraz to, ze zawodowi kucharze na których wzoruja sie amatorzy wola gotować na ogniu. Płyty gazowe mogą być wyposazone w płytę główą stalową (inox), stalową emaliowaną albo szklaną (z wysokiej jakości szkła hartowanego) czarną lub białą. Coraz większą popularność zdobywają płyty kuchenne indukcyjne. Ich najwiekszymi zaletami są: wyjątkowa skuteczność i szybkość pracy, zminimalizowanie strat energii, bezpieczeństwo (nagrzewają się tylko nieznacznie), łatwość utrzymania w czystości.
Jak wybrać płytę kuchenną? Płyty grzejne: gazowe, induckyjne, elektryczne
Płyta gazowa w kształcie orzecha nerkowca
Płyta kuchenna gazowa VR 90. Płyty szklane wyposazone są tylko nakładane palniki. Ważną funkcją jest zabezpieczenie przeciwypływowe gazu oraz przed uruchomieniem przez dzieci.