Tarta z warzywami, szynką i serem owczym: KROK PO KROKU
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Z mąki, masła, jajek i soli zagnieć szybko ciasto. Owiń je folią, włóż na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Żaroodporną, okrągłą formę do pieczenia tart (o średnicy około 24 cm) natłuść masłem lub oliwą. Ciasto przełóż do foremki (aby ułatwić sobie zadanie, nawić placek na wałek, a potem rozwiń nad naczyniem).
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Wypełnij ciastem formę. Lekko dociśnij ją do dna i wzdłuż obwodu, pozbywając się bąbelków powietrza.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Nadmiar ciasta odetnij nożem.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Nakłuj placek widelcem.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Dno wysyp ziarnami grochu lub fasoli.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw do niego formę z ciastem. Piecz około 20 minut.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Szynkę pokrój w grubą kostkę.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz ze skórki.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Obrane ziemniaki pokrój w plastry grubości około pół centymetra.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
W moździerzu utłucz z solą kilka ziaren marynowanego pieprzu.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Owczy ser rozgnieć w misce z widelcem.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Dodaj jajko i zmiażdżony pieprz z solą. Całość dokładnie wymieszaj.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Dorzuć szynkę, połowę pokrojonej w kostkę papryki oraz kawałki obranej cebuli. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozluźnij go 1-2 łyżkami jogurtu.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Farsz przełóż na podpieczone ciasto. Równomiernie rozprowadź.
więcej...
foto: Marcin Czechowicz
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym
Na wierzchu ułóż różyczki brokułów oraz kawałki czerwonej papryki i ziemniaków. Dorzuć kilka ziarenek marynowanego pieprzu, oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Piecz około 40 minut. Podawaj na ciepło.