Najlepsze owoce na dżem to truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, śliwki, pigwa oraz róża.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Najlepsze na przetwory są garnki miedziane.
Źródło: Culinox
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Garnki miedziane polecała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pisała o nich w swoistej biblii polskich kulinariów, czyli w zbiorze „365 obiadów”.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Świetnie sprawdzą się też garni żeliwne i stalowe.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Garnki do smażenia powideł powinny mieć grube, ciężkie dno, które wolno się nagrzewa, maleje ryzyko przypalenia.
Źródło: Karly Gomez/unsplash.com
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
W ostatneczności mogą też być garnki aluminiowe, ale z solidnym dnem.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Słodkie przetwory można też smażyć w piekarniku. Znacząco zmiejsza się ryzyko przypalenia.
Źródło: Thinkstockphotos.com
Rozwiń
Rondel do smażenia powideł
Do smażenia nadaja się tez rondle, najlepiej z "dziubkiem", by łatwiej było przelać powidła do słoika.
Źródło: Alessi
Rozwiń
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Stalowy garnek marki Kilner wykonany z wysokiej jakości szczotkowanej stali nierdzewnej z dodatkiem tytanu. Wyposażony jest w uchwyt ułatwiający przenoszenie oraz krawędź do łatwego przelewania,
Źródło: Kilner
Rozwiń
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Żeliwny garnek z pokrywką, poj. 5 l, garneczki.pl.
Źródło: Staub
Rozwiń
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Garnek emaliowany powidlak, poj. 12 l, Olkusz. Wyposażony jest w stalowe sitko i pokrywkę z tego samego materiału.
Źródło: Dajar
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Dżem, konfitura, powidła, marmolada
Przy robieniu przetworów warto zaopatrzyć się w lejek - ułatwi przelewanie powideł do słoika.