Przechowywanie warzyw nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Nieprawidłowe przechowywanie jarzyn sprawia, że bardzo szybko tracą świeżość, smak i swoje właściwości. Jak przechowywać warzywa w domu, by długo pozostawały jędrne i smaczne?
Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.
Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn: Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe. Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu. Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu. Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże. Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo! Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.
Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Wyjątkami są: pomidory, ogórki, ziemniaki, cebula i czosnek. Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).
Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce. Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność). Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci. Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).
plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce; pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza; pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku); podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad; wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki.
Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.
Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.
Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą
Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.
Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.