Prosta i naturalna dekoracja jesienego stołu
Jak sprawić, by jesień stała się bardziej przyjemna? Może dobrym pomysłem jest pyszny posiłek na ładnie udekorowanym stole? Domowe przetwory i pyszne potrawy pozwolą zatrzymać smak lata na dłużej! Jesienne przyjemności możemy celebrować właściwie cały dzień. Możemy zacząć od słodkiego poranka, czyli pachnących rogalików ze słodkimi konfiturami. Obiad to ciepła i pożywna zupa, na przykład dyniowa lub żurek. A na kolację duszone kurki, wpisujące się kolorystycznie w dekorację jesiennego stołu.
Kolorystyka jesiennego stołu
Najbardziej typową jesienną dekoracją stołu jest ta w kolorze pomarańczowym, kojarząca się z żółknącymi liśćmi na zewnątrz. Ale może by przełamać tradycję i wybrać zastawę stołową z kolorem niebieskim? Kolory niebieski i pomarańczowy są kolorami dopełniającymi się, a więc podkreślającymi wzajemnie. Dzieki takim połączeniom dekoracja nie jest mdła i monotonna. Na jesiennym stole nie może oczywiście zabraknąć małych ozdobnych dyń i tykw, kasztanów, żółtych i czerwonych liści i modrzewiowych gałęzi. I nie chodzi tu oczywiście o to, by jesienna dekoracja była skomplikowana i trudna do zrobienia. Możemy na przykład wykorzystać szklanki do wody jako miejsce na sztućce przy każdym nakryciu albo kieliszki jako pojemniki na zołędzie i kasztany.
Jesienne dekoracje stołu
Naturalna dekoracja jesiennego stołu z ułozonych osdobnych dyń, tykw i kasztanów. Mat. prasowe: Fyrklovern Celebration.