Roladki ze śliwek zawijanych w boczku

Roladki ze śliwek zawijanych w boczku

Potrzebne będą:- wykałaczki drewniane (to ważne, by nie były plastikowe)- opakowanie (lub dwa, zależnie od liczby gości) śliwek kalifornijskich- boczek wędzony Wykonanie: każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku (całym lub połową) i przekłuwamy wykałaczką. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy śliwki. Przed podaniem na ok. 20 min wstawiamy blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Serwujemy ciepłe roladki przełożone na tacę. Wersja dla ambitnych: przed zwinięciem w boczek każdą śliwkę nadziewamy migdałem (sparzonym i pozbawionym skórki) albo odrobiną własnego dżemu lub konfitury. Roladki w wersji ze śliwką marynowaną najsmaczniejsze są z musztardą.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Pomysł na sylwestrowe menu: koreczki caprese

Pomysł na sylwestrowe menu: koreczki caprese

Pyszna, nieco inna forma znanej sałatki caprese. Minikulki mozarelli i pomidorki koktajlowe sprawdzą się w formie koreczków podczas sylwestrowych szaleństw.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałata z rukolą i gruszką z kompotu

Sałata z rukolą i gruszką z kompotu

Potrzebne będą:- opakowanie rukoli- gruszki z kompotu (można go kupić)- ser pleśniowy (2 „trójkąciki” do kupienia w każdym sklepie spożywczym)- opakowanie słodkiej śmietanki- 2-3 garście orzechów włoskich  uprażonych na suchej patelni Wykonanie: okrągły talerz lub tacę wykładamy umytą, osuszoną i pozbawioną końcówek rukolą. Na niej układamy wyjęte z kompotu kawałki gruszek pokrojonych w wachlarzyk tak, by utworzyły koło. Na patelni rozgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej ser pleśniowy (powinien mieć lekko gęstą konsystencję, jak sos). Gorącym serowym sosem polewamy gruszki leżące na rukoli i posypujemy uprażonymi orzechami. W wersji na wykałaczkach ser tylko kruszymy na kawałki, nie podgrzewamy ze śmietanką.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Łódeczki z cykorii z owocami

Łódeczki z cykorii z owocami

Potrzebne będą:- 4-5 cykorii- 4-5 mandarynek- majonez dekoracyjny (jest mniej rzadki od tradycyjnych)- sól, pieprz Wykonanie: z cykorii wycinamy środek (jest gorzki, zwłaszcza gdy w sklepie trzymana jest w pełnym świetle, czyli nieodpowiednio zabezpieczona) i rozkładamy na poszczególne kawałki. W międzyczasie obieramy mandarynki, dzielimy je na małe cząstki, które kroimy jeszcze na połówki. Mandarynki przekładamy do miski i łączymy z majonezem, lekko doprawiając. W każdy kawałek cykorii wkładamy mandarynkowe nadzienie i układamy na tacę (talerz).
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Przekąski z boczku i śliwki

Przekąski z boczku i śliwki

Pyszne przekąski z boczku i śliwki sprawdzają się podczas każdego przyjęcia koktajlowego.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Przekąski na Sylwestra - tartaletki z łososiem wędzonym

Przekąski na Sylwestra - tartaletki z łososiem wędzonym

Pyszne tartaletki z gotowego ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Przekąska łatwa w przygotowaniu. Na stole też pięknie wygląda.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Sushi - idealne finger food podczas imprezy sylwestrowej

Sushi - idealne finger food podczas imprezy sylwestrowej

Sushi9 jest idealna przekąska podczas imprez w formie koktajlu, tak jak najcześciej organizujemy Sylwestra w domu. sushi możemy zamówić gotowe, możemy też przygotować wspólnie ze znajomymi.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Boeuf stroganoff - danie jednogarnkowe na sylwestra

Boeuf stroganoff - danie jednogarnkowe na sylwestra

Kto z nas nie zna tradycyjnego "strogonowa"? Jest to potrawa bardzo smaczna, sycaca, a co najwazniejsze dla gospodarza przyjęcia - jednogarnkowa. Potrawę warto przygotowac dzień wcześniej - wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą, a w domu nie będzie zapachu po smażeniu.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Przekąski na sylwestra: tartaletki z kawiorem

Przekąski na sylwestra: tartaletki z kawiorem

Pomysł na sylwestrowe menu: tartaletki z wytrawnego ciasta kruchego - gotowe bądź pieczone w domu, z kawiorem. Idealne przekąski na jeden kęs podczas tanecznej imprezy w domu.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Boeuf bourguignon - pomysł na sylwestrowe menu

Boeuf bourguignon - pomysł na sylwestrowe menu

Boeuf bourguignon - potrawa idealna na przyjęcie koktajlowe. Można ją jeść tylko przy użyciu widelca, nawet na stojąco. Dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej - wtedy mamy gwarancję, że wołowina będzie miękka i krucha. Najlepszy przepis jest autorstwa Julii Child.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Minihamburgery pomysłem na sylwestrowe menu

Minihamburgery pomysłem na sylwestrowe menu

Sliders - minihamburgery - pyszności dla wielbicieli fast foodu, ale w formie domowego slow food. Pyszna przekąska na ciepło. Oczywiście burgery nie muszą być z wołowiny - mogą być równie dobrze z mięsa indyka lub w wersji wegetariańskiej z soczewicy, marchwi itd.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Roladki ze śliwek zawijanych w boczku
Pomysł na sylwestrowe menu: koreczki caprese
Sałata z rukolą i gruszką z kompotu
Łódeczki z cykorii z owocami
Przekąski z boczku i śliwki
Przekąski na Sylwestra - tartaletki z łososiem wędzonym
Sushi - idealne finger food podczas imprezy sylwestrowej
Boeuf stroganoff - danie jednogarnkowe na sylwestra
Przekąski na sylwestra: tartaletki z kawiorem
Boeuf bourguignon - pomysł na sylwestrowe menu
Minihamburgery pomysłem na sylwestrowe menu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email