Patelnie miedziane są efektowne i bardzo wpisują się w modę na… kolor miedziany! To właśnie ten odcień zdominował stylizacje w ostatnich sezonach, sprawiając, że miedziane naczynia znów stały się bardzo popularne. Nie zmienia tego nawet ich bardzo wysoka cena. Czy są praktyczne i zdrowe? Czy warto w nie zainwestować?
Najtańsza patelnia z miedzianą powłoką będzie kosztowała ok. 100 zł. Jeżeli jednak interesują nas patelnie najwyższej klasy, za jedną sztukę możemy zapłacić nawet 600 zł. Wszystko zależy od producenta i materiałów, jakich użyto do produkcji patelni.
Czysta miedź jako surowiec jest bardzo kosztowna, a naczynia miedziane muszą być dodatkowo cynkowane – w przeciwnym razie surowiec będzie reagował w połączeniu z żywnością. Oczywiście trudno kupić patelnię powstałą wyłącznie z miedzi, choć jeżeli dobrze poszukamy, znajdziemy takie, w których miedź stanowi aż 90% składu, a pozostałe 10% to stal nierdzewna. Przygotujmy się przy tym na spory wydatek – ok. 3000 zł, ale warto polować na promocje, bo można zaoszczędzić kilkaset złotych. Pozostaje więc pytanie: czy warto inwestować aż tak wielkie pieniądze w jedną patelnię?
Przede wszystkim zaletą miedzianej patelni jest wspaniałe, unikalne wręcz przewodzenie ciepła, dzięki czemu cała powierzchnia naczynia rozgrzewa się błyskawicznie i równomiernie. Miedź przewodzi ciepło 25 razy lepiej niż stal nierdzewna.
Patelnie miedziane są bardzo trwałe. Przy odpowiedniej konserwacji mogą służyć całym pokoleniom i nie widać na nich śladów upływu czasu.
Osoby szukające informacji na temat tego typu naczyń, często zastanawiają się nad tym, czy patelnia miedziana jest zdrowa? Jak już wspominaliśmy, czysta miedź nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością, dlatego producenci stosują specjalne powłoki (często typu non-stick), dzięki którym żywność nie ma styczności z surowcem.
Patelnie miedzianą z powłoką pozwolą na zdrowsze gotowanie niż na przykład w garnku ze stali nierdzewnej lub emaliowanym. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła żywność gotuje się szybciej, tracąc mniej wartości odżywczych.
Patelnie miedziane są wyjątkową ozdobą. Wspaniale prezentują się w kuchni, dlatego nie warto ich chować, ale znaleźć dla nich odpowiednie miejsce i je wyeksponować (na przykład wieszając w okolicach kuchenki). Ich idealnie gładka powierzchnia sprawia, że bardzo łatwo je wyczyścić, dlatego pomimo upływu czasu wciąż będą przepięknie lśnić.
Choć patelni miedzianych nie można myć w zmywarce, nadadzą się do piekarnika i będą pasowały do każdego rodzaju kuchenki, także indukcyjnej. Uniwersalność tych naczyń sprawia, że są ponadczasowe.
Główną wadą patelni miedzianych jest ich waga – są na tyle ciężkie, że wymagają siły podczas użytkowania. Niektórzy mogą wręcz nie dać rady unieść dużej patelni miedzianej wypełnionej jedzeniem. Dla niektórych osób wadą może się również okazać konserwacja patelni miedzianych. Przede wszystkim nie wolno myć ich w zmywarce! Należy to robić ręcznie, przy użyciu bardzo delikatnych detergentów (a najlepiej samej wody z dodatkiem octu lub soli). Następnie, co bardzo ważne, patelnię należy wypolerować specjalną pastą (ok. 20 zł za 150 ml produktu). Zaśniedziała patelnia miedziana to efekt zaniedbań, dlatego tak ważne jest, aby dbać o nią regularnie, po każdym użyciu.
Jak pisaliśmy wcześniej, patelnie miedziane zawsze mają domieszki innych surowców, dzięki czemu możemy w nich gotować smaczne i zdrowe posiłki. Bardzo często patelnie powstają więc z warstw miedzi, aluminium i stali nierdzewnej.
Okazuje się, że tak! Miedziane naczynia zabijają pleśń, bakterie i drobnoustroje, dlatego można w nich filtrować wodę – wystarczy pozostawić ją w naczyniu przez kilka godzin. Woda zaabsorbuje jony miedzi, a to z kolei dobrze działa na nasz organizm. Czy gotowanie w miedzianych naczyniach może nam szkodzić, czy ma wyłącznie działanie prozdrowotne? Warto podkreślić, że nie przeprowadzono badań, które potwierdzają szkodliwość miedzianych garnków. W czasie gotowania mogą się wytworzyć jony miedzi, ale nie są one szkodliwe dla człowieka. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to przechowywanie jedzenia w miedzianych naczyniach – lepiej tego unikać i po wystygnięciu potrawy przełożyć ją do innego pojemnika. W przeciwnym razie naczynie może się pokryć patyną. Całkowicie odwrotnie zrobimy z wodą, którą warto trzymać w miedzianych naczyniach – zyskuje ona wówczas wartości, dzięki którym m.in. reguluje pracę układu pokarmowego oraz wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek.