Nóż to niezbędny element wyposażenia kuchni i zastawy stołowej. Noże kuchenne służą to siekania, krojenia i porcjowania. Aby przygotoywanie potraw szło sprawnie, nóż musi być wygodny i ostry. Podpowiadamy jaki wybrać nóż kuchenny oraz jak prawidłowo przechowywać noże. Kuchenny arsenał: czyli noże i przybory kuchenne, które ułatwią profesjonalne przygotowanie potraw.
Fot.: agencjafree/living4media
Nóż kuchenny
Noże kuchenne powinny być odpowiednio przechowywane, jednym ze sposobów jest umieszczenie ich na listwie mangentycznej.
Fot.: Materiały prasowe firm
Noże kuchenne
Noże kuchenne przyczepione do listwy nad blatem.
Fot.: Mariusz Bykowski
Noże kuchenne
Blok z nożami kuchennymi: wygoda i komfort gotowania.
Fot.: agencjafree/living4media
Noże kuchenne
Noże kuchenne nie będą się tępić, jeśli odpowiednio będziemy ich używać i je przechowywać. Warto kupić wkłady do szuflad przeznaczone do przechowywania noży.
Fot.: Materiały prasowe firm
Noże kuchenne
Do obierania warzyw można kupić specjalne noże z krótkim ostrzem lub obierak.
Fot.: Michał Skorupski
Nóż kuchenny
Noże ze stali węglowej należy często konserwować, pamiętaj że krojenie kwaśnych produktów, np. cytryny, czy pomidorów, tępi ostrza noży.