Do przygotowania kwiatowej kompozycji potrzebne będą: prostokątne szklane naczynie, kwiaty, ozdobna trawa i zielone gałązki (np. pistacji, bukszpanu), rafia syntetyczna, nożyczki, sekator, nożyk, nalewak do wody.
Przygotuj szklane naczynie: wyczyść je solidnie płynem do zmywania szyb, roztworem octu lub z wybielacza (zabijają bakterie, które mogłyby zaszkodzić roślinom), następnie dokładnie je wypłucz i osusz. Owiń naczynie rafią ze szpulki (nie odcinaj!) i zawiąż supełek.
Sukcesywnie owijaj dookoła – jedną ręką trzymając naczynie w powietrzu, drugą oplataj (jednym kawałkiem rafii). Radzimy wybrać syntetyczną, gdyż jest bardziej wytrzymała, idealna do tego typu aranżacji.
Po uzyskaniu odpowiednio gęstej siatki z rafii zakończ owijanie, zawiązując supełek. Odetnij resztę szpulki.
Przymierz przygotowane przez siebie rośliny, zorientuj się, jaką powinny mieć długość.
Przytnij kwiaty, używając nożyka lub sekatora. Pamiętaj, że najlepiej jest ciąć pod skosem (łodyga chłonie wodę większą powierzchnią), wtedy rośliny dłużej zachowają świeżość. Usuń też z łodyg liście, które miałyby być zanurzone w wodzie, nie będą gniły.
Jeśli zauważysz uszkodzone płatki, usuń je ostrożnie – dzięki temu kwiaty w pełni się rozwiną.
Wkładaj pomiędzy rafię kolejno kwiaty i zielone gałązki, tak aby powstała ciekawa kompozycja. Zwróć uwagę, by wszystkie łodygi były podobnej długości, nie za krótkie, lecz by dotykały dna.
Wkładaj pomiędzy rafię kolejno kwiaty i zielone gałązki, tak aby powstała ciekawa kompozycja. Zwróć uwagę, by wszystkie łodygi były podobnej długości, nie za krótkie, lecz by dotykały dna.
Do napełnienia naczynia użyj plastikowej tryskawki medycznej, dzięki której woda dostanie się bezpośrednio na dno, nie pozostawiając śladów na ściankach. Woda powinna sięgać najwyżej do połowy naczynia. Dobrze jest odstawić ją na kilka godzin, zanim trafi do wazonu.