foremka silikonowa, gips, masa szpachlowa, kula styropianowa (średnica mniej więcej foremki), cążki, noże (duży i mały), wykałaczki, ozdoby do ciast.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak „upiec” babeczkę?
Gips rozrób z wodą do gęstości śmietany. Masą napełnij foremkę. W tężejącą masę włóż wykałaczkę, najlepiej pośrodku. Pozostaw do zastygnięcia.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak „upiec” babeczkę?
Styropianową kulę przetnij na pół.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak „upiec” babeczkę?
Nasuń półkulę na wykałaczkę.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Jak „upiec” babeczkę?
Małym nożem nakładaj masę szpachlową, wypełniając szczelinę między gipsem a styropianem. Nakładaj ją fantazyjnie, by przypominała fale bitej śmietany.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Jak „upiec” babeczkę?
Zanim masa stwardnieje, udekoruj babeczkę według gustu.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak „upiec” babeczkę?
Najbardziej lubię naturalistyczne ozdoby, np. takie do deserów, sztuczne owoce itp. Ale dla zabawy, podkręcenia kiczu czy na wyraźne zamówienie, stosuję również sztuczne kwiatuszki. Pozostaw, aż zastygnie.
Źródło: Piotr Mastalerz, styl. Jolanta Musiałowicz