Uniwersalna biel zwiększa głód, pomarańcz podkręca najlepsze smaki, a niebieski sprzyja… odchudzaniu. Zobacz, jak różne barwy naczyń wpływają na naszą psychikę czy nawet na fizjologię. Więcej przeczytasz tutaj >>>
kolorowy talerz
więcej...
foto: getty images
Kolor naczyń a smak i apetyt
Czerwień, żółcień i zieleń zawsze pobudzają apetyt
więcej...
foto: Rosenthal
Białe naczynia
Białe naczynia to większy głód i pozornie... mniejsza kaloryczność! To przestroga dla osób na diecie
więcej...
foto: mat. prasowe PFP Ćmielów i Chodzież SA
Białe naczynia z detalami
Czysta biel to większy głód, ale już z detalami w innych barwach ten efekt jest osłabiony
więcej...
foto: Creative Tops Ltd
Żółte naczynia
Kolor żółty pobudza apetyt i podkręca walory smakowe - zwłaszcza kwasowość (skojarzenia z cytryną)
więcej...
foto: materiały prasowe Dekoria.pl
Niebieskie naczynia
Kolor niebieski to najlepszy przyjaciel osób na diecie - z niebieskich talerzy zjemy najmniej!
więcej...
foto: Royal Copenhagen
Pomarańczowe naczynia
Pomarańcz zapewni nam duży apetyt, a co więcej, dostarczy największą przyjemność z jedzenia
więcej...
foto: agencjafree/living4media
Zielone naczynia
Zieleń kojarzy się ze świeżością i naturą, dlatego stanowi dobry wybór dla niejadków
więcej...
foto: materiały prasowe Villeroy & Boch
Różowe naczynia
Smakołyki podane w różowych naczyniach wydadzą się nam słodsze, niż są w rzeczywistości
więcej...
foto: Sophie Allport
Czarne naczynia
Czerń wzmacnia smak gorzki i "odbiera" daniom nieco słodyczy