Mycie kryształów nie jest proste. Podpowiadamy, jak czyścić kryształy, by ich nie uszkodzić. Podczas czyszczenia kryształów konieczne jest unikanie ostrych środków czyszczących i zmywarek, a także zbyt ciepłej wody. Dlatego mycie kryształów i usuwanie z nich osadu wymaga nieco wysiłku. Jak czyścić kryształy?
Zakurzone i niezbyt brudne kryształy myjemy w zimnej wodzie z dodatkiem łagodnego płynu do mycia. Warto wiedzieć, że pod wpływem ciepła kryształ matowieje i traci połysk. Umyte kryształowe naczynia płuczemy w zimnej wodzie z dodatkiem octu - w proporcji 1/3 szklanki octu na 1 litr wody. Dzięki temu unikamy zacieków na wyschniętych przedmiotach. Po umyciu kryształy odstawiamy do wyschnięcia, następnie polerujemy miękką szmatką.
Zmatowiałe kryształy czyścimy zwilżoną miękką szmatką, którą nabieramy miałką sól. Tak przygotowanym kompresem czyścimy kryształowe szkło, które następnie myjemy zgodnie z zasadami. Zmatowiałe kryształy można też czyscić szmatką zwilżoną denaturatem.
Wazony i karafki kryształowe często mają wąską szyjkę. Jak umyć takie naczynia zabrudzone osadem od wewnątrz? Skutecznym sposobem pozbycia się osadów na dnie i ściankach kryształowych naczyń jest wrzucenie do nich obierek z ziemniaków i zalanie ich wodą. Po kilku godzinach wstrząsamy naczyniem i płuczemy. Inną metodą jest nasypanie na dno soli kuchennej i zalanie octem, pozostawienie na jakiś czas, a następnie dokładne wypłukanie. Działa także nasypanie ryżu do naczynia i zalanie go wodą.
zyszczenie kryształów: domowe sposoby mycia kryształowych kieliszków, szklanek, talerzy z wykorzystaniem następujących produktów - zimna woda, ocet, sól, denaturat lub... ziemniak. Podstawową zasadą mycia kryształów jest unikanie silnych środków czystości i zbyt ciepłej wody (pod wpływem ciepła szkło kryształowe matowieje i traci swój połysk). Nie powinno się ich również myć w zmywarce. Pamiętaj też, że im grubszy kryształ, tym wrażliwsze i podatniejsze na uszkodzenia oraz zmiany temperatur jest naczynie.
Jeśli twoje kryształowe naczynia są tylko zakurzone, ewentualnie delikatnie zabrudzone, umyj je w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego płynu do mycia, a następnie dokładnie wypłucz w roztworze z zimnej wody i octu (1/3 szklanki octu na litr wody). Obecność octu sprawi, że na schnących kryształach nie pojawią się nieestetyczne zacieki. Na koniec wypoleruj naczynia miękką, nie zostawiającą osadu szmatką.
Zamiast płynu do mycia naczyń możesz użyć też amoniaku. Silnie zabrudzone kryształy myje się w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości kwasu solnego (1 szklanka roztworu kwasu solnego na 2l wody), obficie spłukuje, a po wyschnięciu poleruje.
Osad z wnętrza kryształowego wazonu lub karafki możesz usunąć na przykład przy pomocy obierek ziemniaczanych. Obierki wrzucamy do środka, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a po wyjęciu wstrząsamy naczyniem, płuczemy je i polerujemy. Alternatywą jest zastosowanie mieszanki soli z octem spirytusowym (w przypadku bardzo mocnych zabrudzeń możesz dodać do niej jeszcze pokruszone skorupki jajek).