Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jadalne kwiaty na różne sposoby – elegancka galaretka

Jadalne kwiaty na różne sposoby – elegancka galaretka

Tak przyrządzona galaretka na pewno zachwyci gości: jest pyszna, piękna i oryginalna. To deser z wytrawnego białego wina (część przezroczysta) i galaretki truskawkowej połączonej z niesłodzonym mlekiem skondensowanym. W środku są zatopione kwiaty bratków. Aby nie wypłynęły na górę, galaretkę rób warstwowo.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jadalne kwiaty na różne sposoby – przekąska z mniszkiem

Jadalne kwiaty na różne sposoby – przekąska z mniszkiem

Na gotowy spód z ciasta kruchego czy francuskiego nałóż farsz z jaj, jogurtu greckiego, podduszonego pora, startego ostrego sera z dodatkiem płatków mniszka lekarskiego. Przed końcem pieczenia dodaj liście. Przekąskę posyp słonecznikiem.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska
Rozwiń
Jadalne kwiaty na różne sposoby – urocze kanapki

Jadalne kwiaty na różne sposoby – urocze kanapki

Chleb, serek, plasterki ogórka i rzodkiewek, a do tego – kwiatki! Patent na niespodziewanych gości i małego niejadka.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jadalne kwiaty na różne sposoby – lodowy ogród

Jadalne kwiaty na różne sposoby – lodowy ogród

Do pojemniczków na lód włóż główki niewielkich kwiatów, np. małe różyczki, i zalej wodą – zamroź i gotowe.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Jadalne kwiaty na różne sposoby – tarta na prezent

Jadalne kwiaty na różne sposoby – tarta na prezent

Powstała z kruchego ciasta i cytrynowego nadzienia. Do dekoracji użyto ususzonych bratków, ale można wykorzystać główki innych jadalnych kwiatów. To świetny prezent zamiast tradycyjnego bukietu.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Jadalne kwiaty na różne sposoby – lemoniada ze stokrotkami

Jadalne kwiaty na różne sposoby – lemoniada ze stokrotkami

Truskawki (1/2 kg) zmiksuj z wodą (3/4 l) i sokiem z cytryny oraz (opcjonalnie do smaku) cukrem, miodem, ksylitolem itp. Płynem zalej lód w szklankach, dodaj plasterki truskawek i stokrotki.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jadalne kwiaty na różne sposoby – drink z bratkiem

Jadalne kwiaty na różne sposoby – drink z bratkiem

Na bazie białego wina zwykłego lub musującego można przyrządzić orzeźwiające drinki i ozdobić je sezonowymi kwiatami. Serwowane na letnim przyjęciu na pewno zrobią furorę wśród gości!

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jadalne kwiaty na różne sposoby – torcik z grządki

Jadalne kwiaty na różne sposoby – torcik z grządki

To okrągła wersja popularnego ciasta marchewkowego. Środek został przełożony dżemem z czarnej porzeczki, a wierzch został posmarowany pyszną masą z serków kremowego
i mascarpone. Do niej zaś przyklejono główki różnych kwiatków mniej więcej tej samej wielkości – i to chyba wystarczy, prawda?

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Jadalne kwiaty na różne sposoby – stosuj je z fantazją!

Jadalne kwiaty na różne sposoby – stosuj je z fantazją!

– My od lat już wykorzystujemy kwiaty jako składnik dań i deserów w kuchni – mówią Kamila Markiewicz-Lubańska (z lewej) i Maria Szymańska. – Przekonałyśmy się, że to niezawodny sposób na podkręcenie imprezy. I to zarówno tej eleganckiej, jak i spontanicznej, gdy trzeba wyczarować „sto potraw z kartofla”. Dania, desery i koktajle z kwiatami zawsze budzą zachwyt i wiele pytań – pomagają więc także taką imprezę rozkręcić – dodają ekopasjonatki ze śmiechem. – Za każdym razem staramy się też wymyślać kolejne zastosowanie dla nich, np. posypujemy płatkami lody, robimy wielogatunkowe kostki lodu do drinków itd.

Autor: Kamila Markiewicz-Lubańska/Wnetrzawobiektywie.pl, styl.: Maria Szymańska/ Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Jadalne kwiaty na różne sposoby – elegancka galaretka
Jadalne kwiaty na różne sposoby – przekąska z mniszkiem
Jadalne kwiaty na różne sposoby – urocze kanapki
Letnia sałatka z kwiatami – lodowy ogród
Jadalne kwiaty na różne sposoby – tarta na prezent
Jadalne kwiaty na różne sposoby – lemoniada ze stokrotkami
Jadalne kwiaty na różne sposoby – drink z bratkiem
Letnia sałatka z kwiatami – torcik w grzadki
Jadalne kwiaty na różne sposoby – stosuj je z fantazją!
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email