
Ergonomia w małej kuchni GALERIA ZDJĘĆ
Dobrze zaplanowa mała kuchnia IKEA to połowa sukcesu udanego gotowania: zobacz jak wykonać projekt kuchni. A co najważniejsze nie tylko udanego gotowania, ale także gotowania z przyjemnością. Lubisz gotować? Żeby ułatwić sobie życie, stwórz kulinarne laboratorium, pełne sprytnych schowków, szuflad, w których przechowamy różnej wielkości naczynia, garnki, patelnie. W ten sposób bez trudu utrzymasz ład, wszelkie akcesoria będą łatwo dostępne, a gotowanie stanie się przyjemnością. Właściwie zorganizowany trójkąt roboczy w małej kuchni IKEA polega na ustawieniu wszystkiego pod ręką, w logicznej kolejności, tak by podczas gotowania wykonywać jak najmniej niepotrzebnych ruchów. Jedną z najważniejszych rzeczy jest wysokość blatów - oprócz standardowej wysokości czasem przydaje się obniżony blat przy płycie do gotowania lub w miejscu gdzie najczęściej zagniatamy ciasto. Wieszając górne szafki, warto uwzględnić wzrost osoby najczęściej gotującej - tak żeby miała w swoim zasięgu co najmniej dwie pierwsze półki szafek - uniknie w ten sposób częstego korzystania z dodatkowych drabinek lub schodków. Nastepną, ale wcale nie najmniej ważną sprawą w dobrze urządzonej małej kuchni, jest dobre oświetlenie: blatu roboczego, całej kuchni i stołu, jeśli jest w pomieszczeniu. Inna ważnym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę projektując małą kuchnię, jest wyposażenie szafek IKEA, ułatwiające przechowywanie różnych produktów i dostęp do nich. Obejrzyj galerię pomysłów i rozwiązań IKEA.
Zasady ergonomii w małej kuchni
Ergonomicznie zorganizowana mała kuchnia. Lodówka i zlew w jednej linii, na przeciwko płyta do gotowania. Wygodne jest także umiejscowienie piekarnika na poziomie blatu kuchennego - doceni to każda osoba, która często korzysta z piekarnika.
foto: materiały prasowe IKEA

Ergonomiczna mała kuchnia
Wygodna mała kuchnia z wyspą z idealnie zorganizowanym trójkątem roboczym. Wszystko tutaj jest pod reką, bardzo dobrze oŚwietlone.
foto: materiały prasowe IKEA

Wygodny obnizony fragment blatu w małej kuchni
Różna wysokość blatów ułatwi pracę w kuchni, zwłaszcza osobom o niższym wzroście. Obniżony fragment blatu spodoba się osobom często piekącym ciasto wymagające zagniatania.
foto: materiały prasowe IKEA

Dobrze oświetlony blat roboczy w małej kuchni
Dobrze oświetlony blat roboczy bardzo ułatwi pracę w kuchni. A co najważniejsze uczyni pracę w kuchni bezpieczną. Kinkiety ścienne na ruchomych ramionach z powodzeniem zastąpią oświetlenie podszafkowe.
foto: materiały prasowe IKEA

Taca na przyprawy do kuchennej szuflady
Wygodna i funkcjonalna taca do płytkiej szuflady w małej kuchni organizująca przyprawy i małe słoiki.
foto: materiały prasowe IKEA

Wygodny uchwyt zabezpieczający talerze w szufladzie
VARIERA wygodny uchwyt na talerze. Ruchomy uchwyt z IKEA umożliwiający utrzymanie talerzy w szufladzie w jednym miejscu. Można rownież przy jego pomocy wkładać do szuflady lub wyjmować cały stos talerzy za jednym razem w bezpieczny sposób.
foto: materiały prasowe IKEA

Funkcjonalna mała kuchnia
Dobrym pomysłem jest obniżenie wysokości jednego z blatów - dla osoby o niższym wzroście lub lubiącej często lepić pierogi albo zagniatac ciasto. Pod innym blatem zostawiono wolną przestrzeń - nie ma szafki, dzieki temu można wygodnie siedzieć na taborecie podczas krojenia sałatki...
foto: materiały prasowe IKEA

Taca na sztućce do płytkiej szuflady w kuchni
Elegancka taca na sztućce i noże do płytkiej szuflady kuchennej.
foto: materiały prasowe IKEA

Prawidłowy trójkąt roboczy w małej kuchni
Ergonomicznie zorganizowany trójkąt roboczy w małej kuchni, czyli lodówka i zlew blisko siebie, płyta do gotowania ustawiona pod kątem w stosunku do lodówki i zlewu.
foto: materiały prasowe IKEA

Wygodne pudełko z tworzywa na drobiazgi do szuflady kuchennej
Wygodne pudełko z tworzywa sztucznego, łatwego w utrzymaniu w czystości do szuflady kuchennej. W pudełku można przechowywać drobiazgi kuchenne, środki czystościowe lub przyprawy.
foto: materiały prasowe IKEA

Dobrze zorganizowane kuchenne szuflady
Bardzo dobrze - ergonomicznie zorganizowane wnętrza szuflad. Płytsza szuflada został wyposażona w tacę segregujacą sztućce, głębsza w uchwyty rozdzielające i utrzymujące w jednym miejscu garnki.
foto: materiały prasowe IKEA

Drewniane pudełko na drobiazgi do głębszej szuflady w kuchni
Drewniane pudełkob z uchytem do głebszej szuflady. Mozna w nim przechowyć drobiazgi kuchenne lub przyprawy. Pojemnik jest wyposażony w wygodny uchwyt - dzięki czemu można wyjąć pojemnik z zawartością z szuflady jedną reką.
foto: materiały prasowe IKEA

Funkcjonalnie zaprojektowana kuchnia
Funkcjonalnie zaprojektowana kuchnia ułatwi gotowanie i zgromadzi domowników oraz gości podczas przyjęcia. Taką zdolność ma szczególnie wyspa kuchenna.
foto: materiały prasowe IKEA

Jadalnia i biuro w małej kuchni
Mała kuchnia, a właściwie aneks kuchenny też może być wyposażony w jadalnię. Składany stolik IKEA pełni tutaj dwojaką funkcję: stolika śniadaniowego i biurka okolicznościowego.
foto: materiały prasowe IKEA
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...