Jesienny wieczór z przyjaciółmi? W takim przypadku postaw na świece typu tealight, talerze, obrus lub podkładki w odcieniach pomarańczu, dekorację stołu w postaci złocistych liści albo nawet zupę podaną w małych, wydrążonych dyniach.
Wartym polecenia, bezpiecznym kompletem jest zestaw składając się z białego, kremowego lub jasnoszarego obrusa i białej zastawy albo zastawy typu „off white”, na przykład obrzeżonej złotym czy srebrnym paskiem. Taka aranżacja stołu sprawdza się właściwie w każdej sytuacji, a szczególnie nadaje się na eleganckie okazje.
Jeśli nie jesteś tradycjonalistą, bożonarodzeniowy stół zaaranżuj w minimalistycznym, odzwierciedlającym zimową atmosferę stylu.
W stworzeniu swojskiego klimatu pomogą ci naturalne materiały i staroświecka zastawa.
Szykujesz azjatyckie dania na kolację? Dopasuj zastawę do tego stylu – czerwono-czarne talerze i pałeczki, a do tego orientalna roślina i świeczki w kształcie kamyków.
Na co dzień wybieraj wielobarwne podkładki i naczynia, a będziesz mógł w nieskończoność tworzyć przeróżne miksy kolorystyczne.
Jeśli monochromatyczna kolorystyka (na przykład biała zastawa na białym obrusie) ci nie odpowiada, taką prostą zastawę zestaw z obrusem w intensywniejszym kolorze.
Doskonałymi dekoracjami stołu są takie dodatki jak szyszki, orzechy czy zioła.
Rustykalną aranżację stołu udekoruj rozsypanymi na drewnianym blacie przyprawami, roślinami i gałązkami ziół. W stworzeniu swojskiego klimatu pomogą ci także naturalne materiały i staroświecka zastawa.
Na imprezach karnawałowych i wieczorach panieńskich nakrycie stołu powinno błyszczeć – użyj tych naczyń, które wydają ci się zbyt ekstrawaganckie na przyjęcia rodzinne.
Jeśli organizujesz przyjęcie dla dzieci, nie wahaj się użyć plastikowych lub papierowych naczyń, ale zadbaj również o dekoracje – wstążki na kubeczkach i własnoręcznie wykonane chorągiewki z imionami małych gości.