Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak układać jedzenie w lodówce No Frost?

Jak układać jedzenie w lodówce No Frost?

Autor: Materiały prasowe/Samsung, Materiały prasowe
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Zanim włożysz jedzenie do lodówki, niektóre produkty muszą zostać odpowiednio przygotowane, aby dłużej zachowały świeżość. Warto wiedzieć, że to wilgoć odpowiada za psucie się żywności. Nowe lodówki z systemem No Frost pozwalają ją wyeliminować i wyprowadzają ją na zewnątrz lodówki. Dzięki temu bakterie i pleśń nie mają szansy się namnożyć. 

Wszystkie świeże rzeczy, np. warzywa, owoce, zioła, powinny zostać umyte i dokładnie osuszone. Następnie należy owinąć je w pergamin lub papier (np. śniadaniowy). Możesz wsadzić je też do woreczków wielokrotnego użytku, woreczków strunowych, owinąć w folię spożywczą czy aluminiową.

Najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będą szklane pojemniki albo te zrobione w porcelany lub ceramiki.

Autor: Grafner, GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Co trzymamy na dole lodówki?

Co trzymamy na dole lodówki?

Na samym dole układamy produkty z krótkim terminem przydatności. Dlaczego? Tam jest najchłodniej! Wszystko to, co powinno być w niskiej temperaturze albo najszybciej się psuje, należy ułożyć właśnie tam. O jakie produkty chodzi? M.in. ryby, wędliny, mięso. Co ważne, tych produktów nie myjemy. Powinny znajdować się na tackach, w próżniowo zamkniętej folii lub oryginalnych opakowaniach.

Autor: Qwart, GettyImages
Rozwiń
Co trzymać na środkowej półce w lodówce?

Co trzymać na środkowej półce w lodówce?

Na tej półce trzymamy produkty, które mają krótki termin przydatności, ale nie tak krótki jak mięso czy ryby, a więc: biały ser czy zupy.

Autor: Materiały prasowe/Samsung, Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Co trzymać na górnej półce w lodówce?

Co trzymać na górnej półce w lodówce?

Im wyżej, tym cieplej. Najwyższa temperatura panuje na górnej półce lodówki. Można tam zatem trzymać nabiał (jogurty, maślankę, kefir czy mleko). Nie wahaj się tam również położyć słoików z dżemem czy konfiturą.

Autor: LightFieldStudios, GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Co trzymać na drzwiach lodówki?

Co trzymać na drzwiach lodówki?

Drzwi lodówki to idealne miejsce do przechowywania żywności, która nie wymaga bardzo niskiej temperatury. Drzwi lodówki często się otwiera, a niekiedy zostawia nawet otwarte na dłużej, kiedy dokładnie analizuje się, co jest w środku i szuka inspiracji, co by tu zjeść. Siłą rzeczy produkty na drzwiach lodówki często są narażone na zmianę temperatury.

Co trzymać na drzwiach lodówki?

  • przyprawy
  • mleko
  • dressingi
  • soki
  • sosy
  • masło - jeśli go używasz i chcesz, by łatwo było je rozsmarować

Uwaga! Na drzwiach lodówki nigdy nie trzymamy antybiotyku! Lek potrzebuje niskiej temperatury i nie wolno go narażać na jej wahania.

Autor: PeopleImages, GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czego nie trzymać w lodówce?

Czego nie trzymać w lodówce?

Niektórym produktom naprawdę lepiej w temperaturze pokojowej! Co więcej, będą dłużej świeże, ale i smaczniejsze, jeśli właśnie tam je pozostawisz. Oto lista produktów, których nie należy trzymać w lodówce:

  • chleb — chleb w lodówce nie będzie dłużej świeży, wręcz przeciwnie. Bardzo szybko stanie się czerstwy. Chleb lepiej zamrozić, jeśli wyjeżdżasz albo kupiłeś go na zapas.
  • kawa — jeśli chcesz, żeby twoja kawa smakował kawą, trzymaj ją po prostu w szafce. Kawa mocno chłonie zapachy, a tych w lodówce jest bez liku. Zrobiony z niej napar może więc smakować naprawdę dziwnie.
  • czosnek i cebula — czosnek i cebulę trzymamy w suchym i ciemnym miejscu, aby nie kiełkowały.
  • awokado — awokado to owoc, który w lodówce wręcz umiera! Po wyjęciu z niej czernieje, a jego konsystencja zaczyna przypominać papkę.
  • pomidory — pomidory w lodówce tracą smak, lepiej trzymać je w suchym miejscu, z dala od słońca.
  • miód — miód to konserwant, w lodówce szybciej się skrystalizuje. Wystarczy, że będziesz trzymać go w ciemnym, suchym miejscu.
Autor: AndreyPopov, GettyImages
Rozwiń
Powrót
Lodówka
Lodówka
Mięso w lodówce
Lodówka
Lodówka
Lodówka
Lodówka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email