Blat kuchenny – wady i zalety poszczególnych materiałów

Wybór blatu kuchennego zależy i od ceny, jaką jesteśmy skłonni zapłacić, i od stylu wnętrza. Na rynku nie brakuje ofert blatów kuchennych z popularnych materiałów, jak drewno, laminat, kamień czy konglomerat. Znaleźć możemy jednak i takie z mniej znanych surowców – spieku kwarcowego, Corianu i akrylu. Oto przykłady tradycyjnych i nowoczesnych blatów kuchennych, które zwróciły naszą uwagę.
Blat kuchenny z Corianu
Fot.: materiały prasowe Zajc Kuchnie

Blat kuchenny z Corianu

Blat kuchenny z Corianu, bardzo trwałego materiału, który powstaje z połączenia żywicy akrylowej oraz naturalnych minerałów. Właściwości fizyczne Corianu pozwalają na wykonywanie niewidocznych połączeń i tworzenie blatów o najróżniejszych kształtach.

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego
Fot.: Modultop

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego jest łatwy w utrzymaniu i praktycznie nie do zarysowania. Do zalet tego materiału należy też duży wybór wzorów i kolorów. Popularnym motywem jest marmur. Do złudzenia przypomina naturalny kamień, a jest bez porównania tańszy i niezwykle prosty w obróbce. 

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Fot.: materiał prasowy WFM KUCHNIE

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego jest odporny na zarysowania i uderzenia. To lżejsza wersja blatu z kamienia. Zwraca uwagę gładka powierzchnia o pięknym połysku.

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Fot.: materiał prasowy Grupa Ega

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego

Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego przypominającego kamień wulkaniczny.

Blat kuchenny z betonu
Fot.: materiał prasowy Morgan & Moller

Blat kuchenny z betonu

Blat kuchenny z betonu. Po odpowiednim zaimpregnowaniu okaże się inwestycją na lata. Tworzone na zamówienie betonowe blaty nadadzą kuchni niepowtarzalny charakter. Można też wykonać je samodzielnie!

Blat kuchenny z granitu
Fot.: materiał prasowy Grupa Ega

Blat kuchenny z granitu

Blat kuchenny z granitu. Decydując się na blat granitowy, możemy być spokojni o jego trwałość. Jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy wysokie temperatury. Można na nim stawiać gorące garnki czy bezpośrednio kroić warzywa.

Blat kuchenny z drewna
Fot.: materiał prasowy WFM KUCHNIE

Blat kuchenny z drewna

Drewniany blat kuchenny. Jest drogi, ale dzięki szerokiej gamie kolorystycznej możemy z łatwością dobrać wymarzony odcień. Aby blat z drewna nie przysparzał kłopotów, należy go odpowiedniego zabezpieczyć i pielęgnować zgodnie z wytycznymi producenta.

Blat kuchenny z laminatu
Fot.: mat. prasowe Pfleiderer

Blat kuchenny z laminatu

Blat kuchenny z laminatu (tutaj inspirowany strukturą kamienia). Zaletą blatów laminowanych jest przystępna cena, wysoka jakość i ogromna oferta wzorów. Blaty te są też odporny na uszkodzenia mechaniczne i na wysokie temperatury. Do czyszczenia blatów z laminatu można stosować środki chemiczne.

Blat kuchenny ze stali szlachetnej
Fot.: materiały prasowe Franke

Blat kuchenny ze stali szlachetnej

Blat kuchenny ze stali szlachetnej. Kuchnia wyposażona w stalowy blat na pewno będzie elegancka i oryginalna. Łatwo utrzymać go w czystości, należy jednak chronić przed zarysowaniami.

Blat kuchenny z akrylu Solid Surface
Fot.: materiały prasowe Franke

Blat kuchenny z akrylu Solid Surface

Blat kuchenny z akrylu Solid Surface. Ten nowoczesny materiał jest termoformowalny, dzięki czemu można mu nadać dowolny kształt. Co ważne, blaty akrylowe mają właściwości antybakteryjne.

Zobacz następną galerię
Wygodny i funkcjonalny dom
Wygodny i funkcjonalny dom

Wygodny i funkcjonalny dom

Zamknij galerię
email