Usuwanie rdzy - jak i czym usunąć rdzę z akcesoriów kuchennych?

Jak usunąć rdzę i wyczyścić zardzewiałe akcesoria kuchenne? Wiele utensyliów w kuchni, takich jak chociażby blachy i foremki do ciasta czy noże, wykonanych jest ze zwykłej stali węglowej. Materiał ten ma to do siebie, że z czasem rdzewieje, pokrywając się brunatną, kruchą i niejednolitą warstwą związków żelaza. Nie ma w tym nic dziwnego, jednak żaden z ogólnodostępnych środków do usuwania rdzy nie nadaje się do dbania o przybory kuchenne. Zatem czym czyścić rdzę, która pojawi się na akcesoriach kuchennych? Na szczęście są na nią sposoby!

Akcesoria kuchenne
Blachy, blaszki, formy i foremki... Z nimi się upiecze
Zardzewiała blacha do ciasta
Akcesoria kuchenne
Naczynia kuchenne

Pojawienie się rdzy na akcesoriach kuchennych nie jest katastrofą. To niestety normalny, przewidywalny proces, podczas którego stal zmienia się na skutek reakcji chemicznych. Prawda jest jednak taka, że nikt nie ma ochoty używać zardzewiałych przedmiotów. Nie jest to ani estetyczne, ani przyjemne, a do przygotowywanych dań może przenikać charakterystyczny posmak żelaza. Co zatem zrobić w sytuacji, gdy rdza się jednak pojawi? Istnieje kilka domowych sposobów na usuwanie rdzy z akcesoriów kuchennych.

Usuwanie rdzy: jak usunąć rdzę?

Z usuwaniem rdzy najlepiej radzą sobie kwas i sól. Dlatego też, jeśli chcemy wyczyścić nóż, blachę czy foremki do ciasta z warstwy rdzy, najlepiej jest użyć mieszanki soli kuchennej i kwasku cytrynowego. Łączymy oba te składniki z niewielką ilością wody, aż powstanie gęsta zawiesina. Następnie nakładamy ją na zardzewiałą powierzchnię i zostawiamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu dokładnie szorujemy naczynie ostrą stroną gąbki, płuczemy i osuszamy.

Czym usunąć rdzę: soda oczyszczona, cola i... cebula z cukrem!

Jeśli nie dysponujesz kwaskiem cytrynowym, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Dość nietypowym, ale bardzo skutecznym produktem usuwającym rdzę jest... coca-cola! Wystarczy zanurzyć w niej przedmiot ze śladami rdzy na kilka minut, a następnie dokładnie wyszorować, umyć i osuszyć.

Starym sposobem na czyszczenie zardzewiałych akcesoriów kuchennych jest natomiast nacieranie ich posypaną cukrem pudrem połówką cebuli. Również po tym zabiegu musimy wszystko dokładnie umyć oraz osuszyć.

..  Jak czyścić mosiądz? Domowe sposoby >>>

..  Sprytne czyszczenie miedzi – jak to zrobić? >>>

..  Jak usunąć osad z kamienia? Proste i skuteczne metody! >>>

 Zardzewiała blacha do ciasta

Fot. Thinkstockphotos.com

Zabezpieczanie akcesoriów kuchennych przed rdzą: tłuszcz to podstawa!

Aby zabezpieczyć akcesoria kuchenne przed ponownym (lub pierwszym) pojawieniem się rdzy, musimy pokryć je cieniutką warstwą tłuszczu. Robimy to przed pierwszym użyciem (w przypadku nowo zakupionych akcesoriów) i po każdym kolejnym zastosowaniu. Najlepiej jest użyć w tym celu kawałka słoniny – porządnie smarujemy nią naczynie lub akcesorium, zostawiamy na kilka chwil, a następnie przecieramy nasmarowaną powierzchnię ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

..  Jak wyczyścić przypalone żelazko? Domowe sposoby >>>

Sprawdź polecane przez nas produkty:

Porządki i dobra organizacja: GALERIE ZDJĘĆ

Przedświąteczne porządki czy regularne sprzątanie - wszystko będzie łatwiejsze, jeśli zadbamy o dobrą organizację w domu. W ten sposób możemy też uchronić akcesoria kuchenne przed rdzewieniem czy mało estetycznymi nalotami. Jak się do wszystkiego zabrać? Zajrzyj do naszych galerii zdjęć, gdzie czekają gotowe pomysły.

Ocena: 0
Tekst: Sonia Łukomska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY