Deser na Halloween w postaci małych, lukrowanych ciastek będzie zabawną ozodobą stołu, a nasi goście na pewno go docenią. Do przygotowania deseru na Halloween możemy włączyć również najmłodszych.

Deser na Halloween: składniki

Do lukrowanego deseru na Halloween potrzebujemy:

  • Paczka ciasteczek (kupionych lub upieczonych)
  • Polewa lukrowa:
  • 250 gr cukru puderu
  • 2 łyżeczki kakao
  • Białko jajka
  • barwniki

Deser na Halloween: jak go zrobić?

Do zrobienia deseru na Halloween - lukrowanych ciasteczek - potrzebujemy ciasteczka (upieczone lub kupione) i lukier, szybkoschnący, a do tego błyszczący i niepękający. W tym celu rozbijamy jajko, białko mieszamy z cukrem pudrem, bardzo dokładnie aby nie było grudek. Część lukru z cukru rozrabiamy jeszcze z kakao, dla wzmocnienia koloru możemy dodać czarnego barwnika spożywczego. Ale tylko „na koniuszek noża”, bo barwnik w większej ilości nie musi intensyfikować koloru a może wpłynąć na konsystencję lukru. Jeżeli lukier jest za rzadki , trzeba dosypać cukru. Powinien dość ciężko spływać z łyżeczki.

Teraz nakładamy lukier na ciastko, niezbyt grubo, żeby szybko zasychał i malujemy wzorki drugim kolorem. Do malowania można używać wszelkich drewnianych patyczków i innych prostych narzędzi kuchennych. Wygląd deseru na Halloween zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i cierpliwości!

WIDEO: robimy ciasteczka na Halloween instrukcja