Bukiety do kuchni. Oryginalne połączenie kwiatów i włoszczyzny
Warzywa w kuchni są zawsze pod ręką, warto zatem dostrzec ich dekoracyjny potencjał. Dodając nowalijki do kwiatowych bukietów, można stworzyć nową jakość. Pokazujemy, jak w prosty sposób ozdobić kuchnię kwiatami i zieleniną: natką pietruszki, koperkiem, sałatą.
Autor: Marcin Czechowicz
KROK 1. Do wykonania minibukieciku potrzebne będą różowe róże, pęczek koperku, cienka wstążka i nożyk
Potrzebne będą:
- róże, około 3 sztuk
- pęczek koperku
- długa cienka wstążka
- ostry nożyk
- mały wazonik
Szukając miejsca dla kwiatów w przestrzeni domu, postanowiliśmy skorzystać z kuchennego zaplecza i stworzyć kompozycje z kulinarną podbudową. Jeśli więc na stole w kuchni ma zagościć bukiet tulipanów, to dlaczego nie w towarzystwie swojskiej i zdrowej pietruszki? Różowe jaskry? Owszem, ale czemu by nie podkreślić ich delikatności koronkową strukturą koperku? Zamiast ustawiać wiązankę z kwiatów i zielonej włoszczyzny w zwykłym wazonie, można użyć ceramicznego dzbanka – tak będzie smakowicie i bardziej na temat. Kieliszki, filiżanki i rondelki doskonale nadają się do eksponowania takich kompozycji. Kwiaty w otoczeniu bujnej zieleniny to niesztampowy pomysł – dowód fantazji nieprzeciętnej pani domu.
Zobacz, jak krok po kroku wykonać minibukiecik z koperku i róż. Polecamy też inne pomysły naszej stylistki na kwiatowo-włoszczyznowe bukiety: połączenie natki pietruszki z tulipanami i alstromerią, koperku z jaskrami oraz sałaty z gerberami.
Bukiety jadalne i niejadalne
- Eleganckie kwiaty przybrane smaczną zieleniną zyskują bardziej swojski charakter pasujący do klimatu i funkcji kuchni.
- Idealnymi kandydatami do kwiatowych bukietów z listy roślin jadalnych będą: seler naciowy i wszelkie natki o przyjemnym zapachu, kwitnący czosnek, kolendra, liście szpinaku, rukoli lub mięty.
- By przedłużyć żywot zielonych kompozycji i zatrzymać rozwój glonów, należy codziennie zmieniać wodę w naczyniu (warto je przy tym umyć) oraz podcinać łodyżki kwiatów ostrym nożem.