Urządzamy » Salon » Podłogi w salonie » Płytki na podłogę

Płytki na podłogę

Płytki podłogowe - znacznie precyzyjniej niż ścienne - powinny być dobierane do pomieszczenia w którym mają być ułożone.

Płytki ceramiczne stosowane na podłogę to dobrze znana terakota, tradycyjne cotto, a także klinkier. Coraz częściej konkuruje z nimi gres techniczny dostępny dzisiaj nie tylko w odcieniach beżu i szarości kojarzących się z posadzkami sklepów i obiektów użyteczności publicznej.Elegancki wygląd nada posadzce błyszczący gres polerowany. Prawdziwy renesans przeżywa jednak gres porcelanowy, szczególnie o przyjemnej i ciepłej w dotyku powierzchni satynowej, a także gres szkliwiony.

 

Płytki ceramiczne mają zróżnicowane parametry techniczne, trzeba je dobierać stosownie do pomieszczeń.

  • Klasa ścieralności. Im wyższa, tym bardziej płytka jest odporna na ścieranie. Parametr dobieramy ze względu na intensywność użytkowania podłogi. Jeśli w pomieszczeniu chodzimy boso lub w kapciach – wystarczy I klasa ścieralności. W łazience potrzebna będzie II,  w przedsionku, holu i kuchni – III lub IV klasa ścieralności.
  • Antypoślizgowość. Na oznaczenie właściwości antypoślizgowych używa się symboli R9-R13 (norma niemiecka). Często jednak wystarczy informacja, że płytka jest antypoślizgowa. Parametr ten ważny jest w każdym pomieszczeniu narażonym na działanie wody i wilgoci. Antypoślizgowość zapewniają płytkom reliefy, czyli wypukłe wzory na całej powierzchni płytki, albo ryfle – wypukłe lub wklęsłe elementy prostoliniowe przy jednej krawędzi płytki. Są też płytki pokryte szkliwem antypoślizgowym albo impregnatem.
  • Odporność na szok termiczny. Parametr decydujący o tym, czy płytki są odporne na szybkie podgrzewanie i nagłe studzenie. Ważny w kuchni, gdzie na przykład rozgrzana kropla tłuszczu może spowodować silne naprężenia, a w efekcie pęknięcie płytki.
  • Odporność na plamienie. To cecha ważna w kuchni, łazience, garażu. Należy pamiętać, że używane do czyszczenia detergenty są aktywne chemicznie, więc zwłaszcza w łazience płytki powinny spełniać ten warunek. Płytki pozbawione tej właściwości można zaimpregnować.
  • Nasiąkliwość. Niską nasiąkliwość zapewnia płytkom mała porowatość, warstwa szkliwa lub impregnat. Parametr ważny w łazience, w pomieszczeniu gospodarczym, przy zlewozmywaku w kuchni. Zazwyczaj wystarczają płytki o nasiąkliwości do 6%, ale w strefie mokrej łazienki najlepiej jednak stosować płytki o nasiąkliwości do 3%.
  • Twardość. Zależy od składu płytki i sposobu jej wytwarzania. Decyduje o odporności płytki na zarysowania. Twardość określa się wartościami liczbowymi od 1 do 10 w skali Mosha. W warunkach domowych  wystarczy wartość 5-6.
Zobacz również
Przeczytaj też:
Podłogi drewniane. Czy drewno egzotyczne jest lepsze?
Podłogi drewniane. Czy drewno egzotyczne jest lepsze?

Drewno egzotyczne pod tym określeniem rozumie się dzisiaj drewno pochodzące z krajów ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Szara podłoga: do jakich wnętrz, dodatków i mebli?
Szara podłoga to pomysł na lata. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak kolor ...
Podłogi we wnętrzach: kolory i rodzaje podłóg
Podłoga jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia mieszkania. Jak dopasować kolor podłogi? Bez tego pozornie ...
Podłogi drewniane: deski trójwarstwowe czyli drewniane panele [RODZAJE + CENY]
Deski trójwarstwowe czyli drewniane panele cieszą się ogromną popularnością. Są dostępne w kilkudziesięciu gatunkach drewna, ...
Salon z jadalnią: jak urządzić?
Witam. Mamy ogromny problem jak zmienić mały pokój, aby stał się salonem z jadalnią. Jest to pokój o wymiarach 3,3 x 4,4 m, z dużym oknem...
Aleksandra Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12491 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga