W dzisiejszych czasach kulinarny świat to coś więcej niż tylko posiłki w biegu czy szybko przyrządzone potrawy. Aktualnie liczy się nie tylko wygląd samych potraw, ale również estetyka stołu, zastawy czy całość aranżacji. Jedząc posiłki uruchamiamy wiele zmysłów -  węchu, smaku czy też bardzo ważny zmysł wzroku. Zatem dbając o estetykę podanej potrawy dbamy również o to, co dzieje się wokół talerza. Każdy z nas lubi usiąść przy czystym, schludnym i ładnie udekorowanym stole. Na pewno nie tylko wtedy, gdy zapraszamy gości, widok ładnie zaaranżowanego stołu sprawia nam radość. Ważne jest, aby dekoracja zawsze tworzyła nastrój odpowiedni do rodzaju spotkania i wyraźnie akcentowała jego charakter. Okazji do przyjęć czy do spotkania z rodziną, znajomymi jest wystarczająco dużo: od tradycyjnych uroczystości rodzinnych, jak imieniny czy urodziny, po Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Aby nasi goście poczuli się wyjątkowo musimy się odpowiednio przygotować, przemyśleć każdy szczegół i dobrze zaplanować przebieg uroczystości. Aby wykorzystać pełen wachlarz możliwości dekoracyjnych musimy pamiętać, że nie tylko liczy się zastawa stołowa, ale również wszystkie inne, duże czy małe elementy.

Aranżacja stołu: jak pięknie podjąć gości?

Stylowym pomysłem na udekorowanie stołu są z pewnością świeże kwiaty. Jeżeli chcemy, aby aranżacja stołu tchnęła duchem niewymuszonej elegancji, postawmy na dekoracje z kwiatów w kolorze białym, które kojarzą się z najwyższą estetyką, jak lilie, czy eustomy. Ważnym elementem w dekoracji stołu, przydającym aranżacji niezbędnego klimatu, będą świece które wprowadzą ciepłą i domową bądź intymną atmosferę. Świece zapachowe dodatkowo otulą wnętrze zmysłowym aromatem. Pamiętajmy również o wolnej przestrzeni stołowej. Możemy na niej ułożyć luźne, kwiatowe kompozycje, które delikatnie osuwać się będą wzdłuż linii obrusu, spadając kaskadą ku podłodze. Dzięki takiemu rozwiązaniu nasz stół będzie nie tylko elegancki i oryginalny. Zrobi także wrażenie na każdym, nawet najbardziej wymagającym gościu. Ważne jest, aby dekoracje stołu z kwiatów i świec były na tyle niskie, by nie przeszkadzały gościom w utrzymaniu kontaktu wzrokowego. Nie powinny także narażać na ryzyko opażenia podczas sięgania po potrawy. Kwiaty, świece i serwetki powinny harmonizować z kolorem zastawy. Całość kompozycji musi być też zgrana pod względem formy i koloru, aby na stół nie wdał nam się stylistyczny chaos. Sztuką dekoracji stołu jest tworzenie spójnej kompozycji naczyń, sztućców, obrusa, serwet i dodatków, nadających odpowiednią dynamikę i harmonię całości aranżacji stołu. Ważne, by nie pozwolić wdkraść się nudzie do naszego wnętrza. Każda dobra kompozycja musi posiadać punkt silnie zaakcentowany, tak zwaną dominantę, wokół której zbudujemy pozostałe elementy dekoracji stołu. Dominanta pozwoli nadać charakter i odrębność naszej aranżacji. W dekoracji stołu warto równoważyć wzory i kolory, łagodzić wyraźny deseń ceramiki gładkim obrusem, posługiwać się wiedzą na temat tego jakie kolory do siebie pasują oraz jak mogą ze sobą współgrać. Sztuka dekoracji stołu to wzajemne przenikanie się minimalizzmu i przepychu, umiejęte równoważenie skrajności. Dlatego warto uczyć się od najlepszych. Przedstawiamy w GALERI ZDJĘĆ kilka aranżacji stołu według marki Villeroy & Boch, światowego lidera w produkcji porcelany stołowej oraz dekoracji wnętrz. Oglądajcie, podziwiajcie, inspirujcie się!

Więcej propozycji do kuchni i jadalni na Rossi.pl