Większość kominków przystosowana jest do spalania drewna, ponadto jest ono łatwo dostępne, stosunkowo tanie i najbardziej ekologiczne ze wszystkich rodzajów opału, warto jednak zdać sobie sprawę, że istnieją także inne rozwiązania.

Czym palić w kominku: drewno do kominka

Najlepsze do palenia w kominku jest drewno z gatunków liściastych. Może to być np. grab, brzoza, dąb, akacja czy jesion. Warto pamiętać, że drewno powinno zawierać nie więcej niż 20% wilgoci. Musi być zatem dobrze wysuszone i sezonowane (przynajmniej przez pół roku).

Unikajmy natomiast drewna z drzew iglastych. Taki materiał ma tendencję do "strzelania", ponadto zawiera dużo żywicy. Ta zaś, podczas spalania, często osadza się na szybie kominkowej i na wkładzie, a później trudno usunąć zabrudzenia powstające w ten sposób.

Zobacz też: Salon z kominkiem - porady i ZDJĘCIA >>>

Czym palić w kominku: brykiet węglowy i drzewny

W większości wkładów kominkowych można palić brykietami z węgla brunatnego, a w niektórych (w paleniskach lub kominkach z wkładem ze specjalną konstrukcją oraz w kozach grzewczych) także węglem kamiennym. Zaletą brykietów węglowych jest łatwość rozpalania – wystarczy podłożyć pod nie gazetę lub małe kawałki drewna i podpalić je – jednak stosowanie tego rodzaju paliwa jest niebezpieczne, głównie ze względu na ryzyko zaczadzenia, a także niepraktyczne z uwagi na powstający przy jego spalaniu brud.

O wiele lepiej jest zdecydować się na brykiet drzewny. To duże kawałki sprasowanych w prostopadłościany lub walce wiórów drewnianych, niezawierające żadnych szkodliwych substancji wiążących. Tego typu brykiet ma bardzo dobre właściwości grzewcze, ponieważ robi się go z suchych trocin, a jego gęstość jest większa niż gęstość zwykłego drewna kominkowego o takiej samej objętości. Ponadto podczas jego spalania powstaje mała ilość dymu i popiołu, nie emituje on również szkodliwych dla środowiska substancji. Rozpalanie brykietem jest z reguły szybsze niż przy użyciu drewna, a na dodatek nie trzeba go sezonować – jest gotowy do użycia.

Nie przegap: Biokominek - jakie ma zalety i wady? >>>

Czym palić w kominku: pellety

Alternatywą dla brykietu drzewnego są pellety – niewielkie, twarde pałeczki produkowane z rozdrobnionych odpadów drzewnych (wióry, trociny, kora). Do produkcji pelletu również nie wykorzystuje się środków spajających, nie wytwarza on szkodliwych związków, a podczas jego spalania powstaje niewiele dymu i popiołu. Cechuje go wysoka wartość opałowa i niewielka zawartość wilgoci (poniżej 1%).

Palenie w kominku: czego unikać?

Bez względu na to, na który rodzaj paliwa się zdecydujesz, pamiętaj o tym, że do kominka absolutnie nie można wrzucać takich paliw jak słoma czy skrawki stolarskie (drewno impregnowane czy pokryte lakierem) oraz odpadów plastikowych i chemicznych ani śmieci.

Kominki, kozy, biokominki: GALERIE ZDJĘĆ