Rustykalne, industrialne, kunsztownie stylizowane czy minimalistycznie proste – możliwości jest bardzo wiele. Przed finalnym wyborem krzeseł do jadalni warto sprawdzić, czy poza przemawiającym do nas wyglądem mają cechy, które zagwarantują nam komfort użytkowania. Co to w praktyce oznacza?

Jak wybrać krzesła do jadalni?

Idealne krzesło – nie tylko do jadalni – powinno łączyć w sobie ergonomię, wygodę, trwałość i wysoką jakość zastosowanych  materiałów. Przyzwyczailiśmy się zwracać dużą uwagę na ergonomię foteli biurowych, a przecież krzesła do domu również powinny mieć odpowiednią konstrukcję, która pomoże w zachowaniu przybliżonych fizjologicznych krzywizn kręgosłupa – lordozy i kifozy.

Każde z rodzajów siedzisk spełnia podobną funkcję, jednak użytkownik mebla będzie się czuł wygodnie w pozycji siedzącej tylko wtedy, gdy zadbamy o takie cechy jak:

  • wysokość umiejscowienia siedziska,
  • głębokość siedziska,
  • wysokość i kąt odchylenia oparcia.

Przyjrzyjmy się im kolejno.

Jaka wysokość siedziska krzesła do jadalni?

W sytuacji idealnej siedzisko krzesła powinno się znajdować od 3 do 5 cm poniżej zgięcia podkolanowego osoby siedzącej. Zbyt wysokie siedzisko krzesła nie pozwala oprzeć dolej partii ciała na stopach, przez co niepotrzebnie obciążamy inne partie ciała. Powoduje to także ucisk na uda, który może prowadzić do niedokrwienia kończyn objawiającego się nieprzyjemnym mrowieniem. I odwrotnie – krzesło zbyt niskie spowoduje głębokie zgięcie w biodrach, które zmniejszy lordozę i z czasem będzie prowadziło do bólu dolnego odcinka kręgosłupa.

Najlepsza wysokość krzesła to taka, przy której nogi osoby siedzącej są zgięte w kolanach pod kątem prostym, podczas gdy stopy w całości swobodnie i wygodnie spoczywają na podłodze.

Jaka głębokość siedziska krzesła do jadalni?

Istotna jest również głębokość siedziska. Popularna opinia, że głębokie siedzisko zawsze zapewnia wysoki komfort, mija się z prawdą. Siedzisko zbyt głębokie powoduje znaczne obciążenie kręgosłupa w części lędźwiowej, wynikające z braku podparcia całej powierzchni pleców. W przypadku siedziska zbyt płytkiego z kolei – zmniejszenie powierzchni styku powierzchni ciała (pośladków i ud) z podłożem (siedziskiem) powoduje wzrost nacisku na wybrane części ciała, powodując dyskomfort. Optymalne rozwiązanie to takie dopasowanie głębokości siedziska, by z przodu poza siedziskiem wystawała ok. 1/3 długości uda. 

Jakie oparcie krzesła do jadalni?

Odpowiednie wyprofilowanie oparcia powinno umożliwiać utrzymywanie ciała w pozycji neutralnej, charakteryzującej się minimalnym napięciem mięśni oraz naturalnym przebiegiem linii kręgosłupa. Tylko wtedy możemy liczyć na odpowiedni komfort siedzenia. Jeśli mamy tendencję do wyboru mebli jedynie ze względu na ich estetykę – pamiętajmy, że krzesła lub fotele do jadalni muszą być zarówno wygodne, jak i stabilne. Jeżeli projektant źle zaprojektuje gabaryty i rozstaw elementów, a w konsekwencji położenie głównego środka ciężkości – mebel nie będzie stabilny, nie będzie więc i bezpieczny.

Co może się wydać paradoksem, sposób wykończenia oparcia (profilowane drewno lub tapicerka) ma w kwestii komfortu siedzenia znaczenie drugorzędne. Przy wyborze materiału, z którego wykonano fotele lub krzesła, kierujemy się przede wszystkim tym, czy pasują one do stylu wnętrza, a także atrakcyjnością wizualną oraz jakością. Warto zainwestować meble wykonane przede wszystkim z odpornego i wytrzymałego surowca, np. drewna i naturalnej skóry, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że posłużą nam przez długi czas. Jest to także duet, który zawsze pozostanie w modzie. Wybierając materiał na obicia siedzisk i oparć, zwróćmy także uwagę na jego odporność na zaplamienia, łatwość czyszczenia i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.

Jeżeli kupowane przez nas krzesła mają na stałe zagościć w kuchni – zdecydujmy się na modele o lżejszej konstrukcji, bardziej mobilne, bo często będziemy je przesuwać. Krzesła do jadalni usytuwanej w salonie lub w odrębnym pomieszczeniu mogą być bardziej masywniejsze; tam możemy je zastąpić również wygodnymi fotelami, na które w kuchni zwykle nie ma miejsca.