Odpowiednio dobrana zastawa stołowa i wielkanocne dekoracje mają wpływ na atmosferę świątecznego spotkania. Podstawowe elementy świątecznego nakrycia stołu to płaskie i głębokie talerze na dania główne, talerzyki deserowe do podania deseru i przystawek oraz obowiązkowa waza. Tradycyjny żur czy barszcz biały powinien zostać odpowiednio wyeksponowany. Ważne jest, aby cała zastawa stołowa była elegancka – najbardziej klasyczna będzie ta z prawdziwej białej porcelany.

Wielkanocna dekoracja stołu: postaw na biel

Dekoracje wielkanocne - baranki, króliczki, kurczaczki i pisanki nierozerwalnie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi. Jednak im mniej wymyślnych ozdób, tym lepiej. Wszelką galanterię powinniśmy dobierać pod kątem zastawy stołowej. Jeśli postawiliśmy na biel, to świąteczne figurki mogą być kolorowe, wszystko jednak w granicach rozsądku i dobrego smaku. W tym sezonie najmodniejsze będą subtelne desenie, rękodzieła oraz porcelanowe dodatki i bibeloty.

W dekoracji wielkanocnego stołu musimy pamiętać o kwiatach: dobrze sprawdzą się wiosenne żonkile, tulipany i hiacynty.