Tłusty czwartek – smaczna tradycja. Pączki, faworki i dom gotowy na pożegnanie karnawału

Tłusty czwartek to taki dzień w roku, kiedy objadanie się jest nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane! W Polsce ten dzień świętujemy jedząc pączki i faworki. Najlepiej smakują te przyrządzone własnoręcznie – i podane na odświętnie zastawionym stole.

Tłusty czwartek - akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków i faworków
Tłusty czwartek - akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków i faworków
Tłusty czwartek - akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków i faworków
Tłusty czwartek - akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków i faworków
Tłusty czwartek - akcesoria kuchenne do przygotowywania pączków i faworków

Tłusty czwartek – skąd się wziął ?

Tłusty czwartek to święto ruchome – w kalendarzu chrześcijańskim wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jego geneza sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Z tej okazji odbywały się uczty, na których królowały tłuste potrawy (zwłaszcza mięso), wino i pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się w Polsce około XVI wieku, wtedy, zamiast konfitury, w cieście ukryty był migdał lub orzech.

Tłusty czwartek – pączki i faworki

Pączki to zdecydowanie smakołyki numer jeden w tym dniu. Dzisiaj jemy je na słodko, nadziewane marmoladą, polane lukrem lub czekoladą, posypane skórką pomarańczową, migdałami lub oprószone cukrem pudrem. Kiedyś podawane były w wersji wytrawnej – nadziewane słoniną i boczkiem (popijano je wódką). Drugą charakterystyczną przekąską są faworki – chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, tak jak pączki smażone na głębokim oleju.

 Tłusty czwartek – smaczna tradycja

Faworki, w niektórych regionach nazywane chrustem lub chruścikami

Fot. Thinkstockphotos.com

Tłusty czwartek – pączki z domowej cukierni

Co roku w tłusty czwartek przed cukierniami ustawiają się długie kolejki po pączki. Bardziej ambitni przygotowują je samodzielnie w domu. Ponieważ pączki robi się z ciasta drożdżowego, które dwa razy musi wyrosnąć, jest to dość czasochłonne zajęcie. Warto jednak spróbować, bo domowe wypieki smakują jeszcze lepiej.

Aby ułatwić sobie pracę można skorzystać z akcesoriów kuchennych, takich jak nadziewarki i szpryce, foremki do wykrawania (szczególnie przydatne, kiedy robimy amerykańską wersję pączków – te z dziurką, czyli tzw. oponki lub donuty), czy szczypce do wyławiania pączków z oleju. Fani kuchennych gadżetów mogą zaopatrzyć się w elektryczne urządzenie do robienia pączków.

Zobacz też: Gadżety do kuchni - wybieramy akcesoria kuchenne >>>

Mieszkanie gotowe na tłusty czwartek

Świąteczny charakter tłustego czwartku podkreśl elegancką zastawą, której nie używasz na co dzień. Obrus na stole i talerzyki deserowe naszykowane dla wszystkich domowników również wprowadzą wyjątkową i przede wszystkim miłą atmosferę.

Pączki najpiękniej będą prezentowały się ułożone w piramidkę na paterze na nóżce. Sprawdzi się też patera lub talerz z kloszem – smakołyki pod przykryciem dłużej zachowają świeżość. Zarówno pączki, jak i faworki można podać na dużym talerzu lub półmisku.

Pamiętaj, aby świeże pączki i faworki domowego wyrobu osączyć z tłuszczu, zanim przełożysz je na eleganckie naczynie (wystarczy, że przez chwilę poleżą na papierowym ręczniku).

Ocena: 5
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY