Tłusty czwartek – skąd się wziął ?
Tłusty czwartek to święto ruchome – w kalendarzu chrześcijańskim wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jego geneza sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Z tej okazji odbywały się uczty, na których królowały tłuste potrawy (zwłaszcza mięso), wino i pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się w Polsce około XVI wieku, wtedy, zamiast konfitury, w cieście ukryty był migdał lub orzech.
Tłusty czwartek – pączki i faworki
Pączki to zdecydowanie smakołyki numer jeden w tym dniu. Dzisiaj jemy je na słodko, nadziewane marmoladą, polane lukrem lub czekoladą, posypane skórką pomarańczową, migdałami lub oprószone cukrem pudrem. Kiedyś podawane były w wersji wytrawnej – nadziewane słoniną i boczkiem (popijano je wódką). Drugą charakterystyczną przekąską są faworki – chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, tak jak pączki smażone na głębokim oleju.